РАЗПАД НА ДЪРЖАВНОСТТА

Чужди капитали се инвестират в скъпи ВЕИ проекти. Чуждо е финансирането и то заминава обратно в чуждите банки. Чуждо е производството на вятърните турбини и парите отново отиват в чужбина.

За 2023 г. Световният съвет за пътувания и туризъм (WTCC) е прогнозирал пътуванията в България да нараснат с над 14%, а приходите от туризъм да достигнат 11,4 млрд. лв. Ръстът е с повече от две трети спрямо приеманата за рекордна за българския туризъм 2019 г. преди пандемията. Това е по време на текуща война за втора поредна година и военни сблъсъци в Близкия изток! Според същия доклад секторът ще съставлява около 10% от реалната икономика на България, или 19,1 млрд. лв. През следващото десетилетие секторът ще има 364 хил. работни места, свързани с туризма у нас. Само през 2023 г. очакванията са били да бъдат създадени нови 17 500 места. През миналата година туристическият сектор е осигурявал едно на всеки 13 работни места в страната, сочат още експертите от WTCC и отбелязват, че секторът се е справил успешно с възстановяването на една трета от позициите, загубени по време на пандемията.

Според Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) България е сред най-добре възстановяващите се дестинации през първото тримесечие на 2023 г. по отношение на брой туристически посещения – с ръст от 27%, което ни отрежда 6-о място в света, и по приходи от международен туризъм, където се отчита ръст от 21%, което поставя България на 10-о място в света. ... Според проучване на СОТ близо 70% от експертите в индустрията очакват възходящия тренд на европейските дестинации да продължи и през предстоящия летен сезон. Следното да се прочете няколко пъти:

6-о МЯСТО В СВЕТА ПО БРОЙ ТУРИСТИЧЕСКИ ПОСЕЩЕНИЯ И

10-о МЯСТО В СВЕТА ПО ПРИХОДИ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ
ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

И всичко това е при положение, че държавата ни по-скоро унищожава туризма, а не работи ЗА него. Тя вкарва чужди интереси и чужди производства, нежелани другаде, защото те унищожават природата и земята – следователно икономиката и държавата.

Как така в света виждат туристическия потенциал на България, а собственото ни българско правителство ни третира като страна на необитаема планета и я отписва от възходящия туристически тренд, като ни набучи морето и плодородната земя с перки и ни зачеркне като туристическа дестинация от картата на света?

От географските, климатичните, водните, културните и историческите ни дадености може спокойно да се заключи, че България е късче от Рая. Никъде другаде няма четири сезона, които можеш да почувстваш в рамките на един ден. Тук бързо и евтино може да се преместиш от брега на морето до високопланинския курорт, а о там – на балнеосанаториум и спа, минавайки през културни и древни исторически забележителности и опитвайки уникална кухня. България не е далече отникъде, а разходите за туризъм са най-малки за човек – у нас е евтино да пътуваш, разстоянията са малки, а на квадратен километър има най-висока концентрация от природни, исторически, културни, художествени, кулинарни, лечебни, развлекателни и всякакви забележителности. Ние сме Раят на Земята! Доказателство за това са хилядите чужденци, които охотно купуват имоти и се местят да живеят у нас. Ние си имаме море за плаж, плуване и морски спортове – риболов, гмуркане, сърфинг, кайт и прочие. Имаме си ски курорти от световен ранг. Имаме 39 уникални планини с маршрути за трекинг и екскурзионни летувания. Имаме си курорти с гореща, топла, средно топла и студена – всякаква минерална вода – лековита за всякакви заболявания. У нас има уникална почва и прекрасна вековна традиция в отглеждането на чиста храна. По дяволите, ние сме градинарите на Европа! У нас има дори здравен туризъм – това означава, че имаме специалисти, които работят добре и на конкурентни цени. Никъде другаде няма място с толкова приятелска атмосфера към другите нации поради дългите години на съжителство между много народи, както и древна история, която е помирила на толкова малка площ толкова много култури, империи, владичества, националности.

ЗАЩО ХЪРВАТИТЕ МОГАТ, А НИЕ НЕ? 

Република Хърватска е държава с население под 4 милиона, но по данни от първата половина на 2023 г. вече е посрещнала 9 милиона туристи, без да са отчетени юли, август и септември. Брутният вътрешен продукт (БВП, или всичко, което държавата произвежда за една година) на Хърватия от туризъм достига 20%, съобщават от правителствената им пресслужба. Сред големите преимущества на Хърватия са отличните пътища – магистрали, които са порядъчно скъпи, и безплатни шосета, които минават през китни населени места. Настаняването на туристи в квартири бележи бум. След германците, сега французите откриват страната. Цените за настаняване и в заведенията се вдигат постоянно, но това не спира притока от туристи, отбелязват европейски медии. За някои природни паркове хърватите от години са с дневни квоти (максимален брой) за посетители и макар цените за вход да се увеличават, броят на желаещите да ги посетят не намалява. Любимото някога за плуване място – под водопада Кърка, от тази година е вече затворено за потапяне (защо ли?) като глобите са солени и никой няма шанс да се измъкне, както у нас традиционно става, на Рилските езера например. Излиза, че колкото повече правителството ги пази, за да се съхрани природата, толкова по-скъп става достъпът до тях и толкова по-голям е напливът да ги видят. Само да отбележим, че хърватските плажове нямат пясък – само камъни – на брега и във водата – за златен пясък не говорим. Тогава възниква резонно въпросът какво правим с всичко това, с което сме благословени? Защо хърватите приемат два пъти повече туристи от броя на населението си? Дали имат повече слънце, море, обширни пясъчни плажове, планински курорти, по-древна история, автентична кулинария и всичко наше, което вече изброихме? Краткият отговор е

ХЪРВАТИТЕ СА СИ ИЗБРАЛИ ВЛАСТ, КОЯТО РАБОТИ ЗА НАРОДА, НЕ ЗА СЕБЕ СИ

Какво може да ни даде туризмът в сравнение с перките в морето и по плодородното поле? Ако например влезе 1 млрд. лв. от туристи, тези пари се разпределят в местната икономика, те се завъртат в хранителната индустрия, в наемите, в покупките на жилища, в строителство, услуги, в образование... Хората пазаруват в магазините – плащат ДДС, зареждат си колите – плащат мита и акцизи. Няма нужда от социална заетост, плащат здравни осигуровки – пълнят здравната каса. Плащат пенсии – пълнят пенсионната система, плащат данъци – пълнят бюджета... Туризмът запазва уникалната ни природа чиста и държи системите работещи, а разпределението на капитала остава вътре в страната, където всичко идва от природата, от земята, от културата, от историята... Ние сме докоснати от Бога – имаме си всичко.

ЗАЩО НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО РЕШАВА ДА ПОЖЕРТВА ВСИЧКО ТОВА?

И тук има кратък и твърде ясен отговор – защото една крадлива пасмина

работи за себе си, не за народа си.

Варна се превръща от курорт в индустриална зона – същото става с Шабла, Балчик, Обзор или Резово, умира туризмът, плодородната земя се бетонира, природата загива, хората боледуват, мястото се обезлюдява. Чужди капитали се инвестират в скъпи ВЕИ проекти. Чуждо е финансирането и то заминава обратно в чуждите банки. Чуждо е производството на вятърните турбини и парите отново отиват в чужбина. Чужди са фирмите, които полагат кабели, и тези, които монтират ветрогенераторите, а после ги поддържат. България – това кътче от Рая, се превръща в плацдарм на вятърни чудовища по 300 м, където чуждият капитал каца за малко и отскача, порядъчно натоварен с печалба. Ние, българите, плащаме цената, като превръщаме земята си в индустриална пустиня.

Днес туризмът е точката, която най-ясно отразява цялата продажност на нашите политици.

Политиците и политическите партии се стремят да се докопат до индустрии, които експлоатират и унищожават България, вместо да правят възможно развитието на българите и националното стопанство в съответствие с нейните дадености. Няма развойни центрове с цел развитието на човека. Няма нито един политик с визия за развитието на страната.

Този парадокс на безидейност и стихийност в развитието тежи като отговорност и върху нас, българите. Никога не сме имали такъв срив на възможности, с които сме благословени да разполагаме и така лекомислено да пропиляваме. Ние допускаме да ни управляват хора без визия, без представа и идея какво ще се случи утре, освен че ще си напълнят джобовете и сметките. Няма визионери в нашата политика, няма хора, които ясно знаят и виждат какво искат да направят и накъде да заведат страната, града или общината. А трябва да избираме хора креативни, които доказват на практика, че създават, градят и не молят за държавни пари или власт, за да свършат нещо. Това са хора, след които оставят съществени, трайни и градивни следи в ежедневието и в живота на народа си.

Ако в една държава има корупция по долните етажи на властта, значи на горните нива тя е повсеместна, сигурна, абсолютна. Оттам тръгват корупционни магистрали с хиляди разклонения до всяка точка на управлението в най-затънтеното кътче. Това е кръвоносната система, по която тече разпадът на държавността. Днес трябва да знаем, че тази битка е възможно да бъде спечелена с няколко прости неща – организация, постоянство, непримиримост. Вече има ярки и добри примери за това – община Ветрино и активната гражданска общност там. Най-важното е обаче да осъзнаем, че няма кой да ни защити, ако не действаме днес, сега, веднага – после ще бъде твърде късно.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД