Тренировъчен лагер за оцеляване в дивата природа с „Български юнак“

Коментарите на някои от участници включваха удивление колко бързо се учат тези важни умения.

Конфликтите в Украйна и ивицата Газа карат все повече цивилни да осъзнават, че липсата на подготовка за оцеляване в екстремни ситуации може да се окаже пагубна в реалния живот. В община Ветрино развитието на курсовете за екстремна подготовка върви с пълна сила.

Сдружението за спортна стрелба „Български юнак“ проведе теоретично-практически курс „Оцеляване в дивата природа“, чрез който беше представен моделът на мислене при ситуации на оцеляване, когато няма достъп до магазини за храна и парите нямат покупателна стойност, водата е налична само от реки, поточета или езера, а подслонът е такъв, какъвто сам успееш да си създадеш. Това са хипотетични сценарии, за които повечето хора не се досещат, че са възможни. В курса бяха разгледани необходимите инструменти и екипировка, които всеки подготвен човек трябва да притежава.

Списъкът е дълъг, обаче липсата му може да коства човешки живот. Практическият елемент на курса отведе групата в горски район, който ще запазим засега в тайна. Предизвикателствата започнаха с нелек стръмен преход, водещ до удобен терен, където да бъде представено устройваното на заслон чрез така нареченото военно пончо – изключително необходим елемент от снаряжението на „юнака“. Последва урок по палене на огън – от избора на мястото, нужните суровини, до правилното предпазване от неговото угасване. Който нямаше необходимите инструменти за запалването на огън, трябваше да използва примитивни способи с две дървени пръчки, което беше вид наказание за неподготвеност. Създаването на заслон само от паднали дървета и клони и устройване на преграда за скриване на огъня беше следващото предизвикателство. Групата работи в синхрон по модела на „рояка“ и скоростно го сглоби, запали огън и устрои бивак на подходящото място. Във финалната фаза на курса се състоя демонстрация на ловните капани за дребен дивеч.

След еднократно показване и разяснения за устройството на капаните курсистите имаха за задача да създадат минимум два от трите вида капани, да ги демонстрират и тогава вече успешно можеха да преминат курса. Създаде се атмосфера на взаимопомощ и с подръчни инструменти и суровини задачата бе изпълнена. Коментарите на някои от участници включваха удивление колко бързо се учат тези важни умения и как е трябвало още от първи клас да са ги знаели. „Български юнак“ дава тази възможност.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД