За малките крачки и големите последствия

Запознайте се с Георги – смел баща, готов на всичко за децата си.

Решението за промяна в живота на човек е понякога трудно за взимане. И точно тук мнозина се отказват. Защото трябва да направят крачка напред, в тъмното. 

Още по-трудно е, когато има семейство и деца, за които човек носи отговорност. Големите промени често се провокират от малките ежедневни стъпки, които всеки, решил да промени живота си, следва неотлъчно. Такива хора и истории има много, но малко са ни разказани. 

Запознайте се с Георги – смел баща, готов на всичко за децата си.

„Беше наистина трудно в България. Работех на няколко места, но изкарвах малко и не знаех как да си правя сметката“, споделя Георги. Когато решава да замине за чужбина, той е на 25 и всички около него му казват, че там са парите, там е успехът, там е всичко. Така през 2004 г. той заминава за Испания, където работи цели 17 години, а после още 3 години в Германия като шофьор на ТИР. 

В Испания семейството на Георги пораства, раждат му се две деца. Животът им там е като на едно средностатистическо семейство в България. Започват да купуват неща на изплащане. По някое време правят опит за собствен бизнес. Отначало тръгва добре, но после осъзнават, че им липсват знания и умения, за да го управляват, и се отказват. Георги става шофьор на ТИР, а работата му го отвежда в Германия. Не след дълго и семейството му отива отива при него.

Животът в чужбина не тече по мед и масло и често има трудни моменти, недоволство и недоимък, но Георги не вижда как може да се справи в България и да се грижи за семейството си. „Веднъж, докато карах нощни смени в Германия, а аз карах само през нощта, ми беше скучно и започнах да слушам видеа в YouTube. Така започнах да слушам редовно много будни българи и попаднах на видеоканала на Together и видеата на Ивелин Михайлов.” В ума му те посаждат семето на надеждата. Не след дълго Георги започва да вижда бъдеще за себе си и семейството си у дома. Идеята, че може да се справи в България, започва да си проправя път в съзнанието му. Така от видео на видео надеждата у него става все по-голяма. Надежда, че може да получи финансова стабилност и в България, че може децата му да учат на български и да израснат като българи. Научава много за това, колко е важно човек да работи правилно с парите, и осъзнава, че не е нужно децата му да живеят в Германия, че не за този живот е мечтал. 

Георги споделя, че като баща най-много го е измъчвала мисълта, че децата му ще забравят българския си корен. Преломният момент настъпва една Коледа, когато Георги влиза вкъщи и чува дъщеря си да пее немска песничка и да говори на немски. „Изпаднах в ужас! – спомня си той. – Зададох си въпроса: абе ние децата си за евро ли ще продаваме? Гледах какви сбъркани и извратени неща се пропагандират там, сякаш това са съвсем нормални неща. Не исках децата ми да растат в такава среда, далеч от Родината си. И си казах, че заради някаква сума в евро няма да жертвам бъдещето на децата си, мога и в България да печеля.“ Жената на Георги бързо го подкрепя в решението и точно преди пандемията семейството се завръща окончателно в България. В най-трудния период решават да променят коренно живота си. Просто вземат децата и куфарите, оставят приятелите и се завръщат у дома. 

Така Георги се свързва с Ивелин Михайлов и започва работа в село Неофит Рилски. Първоначално се премества само той, а впоследствие идват жена му и дъщеря му. 

Днес Георги е различен – по-мъдър, с повече опит, но по-спокоен. Готов е да учи и да израства – предстои му да се научи да управлява лични финанси. На въпроса как се чувства сега отговаря: „Нямам нужда от почивен ден, защото харесвам това, което правя. Мисля, че това е най-доброто решение, което съм взимал. Семейството ми е заедно с мен, а дъщеря ми сега учи в училището във Ветрино. Тук тя намери много приятели и аз съм най-щастливият човек, когато я виждам усмихната, и знам, че израства сред истински хора и в прекрасна среда.” Георги е спокоен, защото най-важното за него – децата му, израстват в правилната среда, сред правилните хора, ценности, добродетели и личен пример. Дъщерята на Георги пее български песнички. Тя посещава и кръжока за рисуване в село Неофит Рилски. Щастлива е и расте свободна, без вредното влияние на объркани понятия, учейки се на трудолюбие, постоянство и търпение. Животът се е подредил перфектно, като в наниз от пъстроцветни мъниста, в които проблясва слънцето на Ветрино. Заедно, щастливи, у дома. Тази приказка е възможна само на едно място. Засега.

 
 
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД