Може ли вдъхновението да бъде заразно?

Дисциплината е абсолютно задължителна. Много хора я бъркат с мотивацията, но това са две съвсем различни неща.

Николай Моллов работи като треньор по плуване в Национален спортен клуб „Олимп“ в София. Книгата „Ще се срещнем на върха“ достига до него като препоръка от неговия шеф и колега Емил Милков. „От тази книга се зароди желанието да създадем собствено образователно предаване, което да се излъчва в социалните мрежи и медии – да разговаряме с известни личности в областта на спорта, за да разказват за своя живот и как да стигнали до върха.“ Но нека започнем отначало.

„В детските и юношеските години мразех да чета. Гледах на това като на досадно задължение, което трябваше да върша за училище или за извънкласни дейности. Всеки ден от 14 до 16 ч. бях задължен да почивам и да чета книгите от списъка за лятната ваканция или за домашно, а аз предпочитах да играя навън. Преоткрих книгите едва след като завърших училище и станах студент. Започнах с художествена литература и по-леки четива. Романът на Стивън Кинг „Зеленият път“ ме заинтригува по-сериозно и успях да видя някои стойностни неща, от които мога да си взема поука. Продължих с художествената литература, но започнах да разнообразявам темите – литература за личностно развитие, исторически романи, биографии. Хареса ми да експериментирам в други области.“

Как досегът със стойностна литература се отрази на Николай? „Спортът ми е дал много, но в книгите са описани ситуации, в които други са попадали доста време преди нас и е даден техният опит. Представен по интересен и разбираем начин, разполагаме с него, за да преразгледаме нашите цели – как да ги подберем и да ги реализираме. В книгата „Ще се срещнем на върха“ има и глава за взаимоотношенията с другите – ценна информация относно нашите нагласи, очаквания и ефективни действия.”

Тази книга мотивира за действие двамата колеги и треньори и им помага да осъществят успешно идея, която и в момента развиват и продължават да изпълват със съдържание. Образователната им програма също се казва „Ще се срещнем на върха“ след получено разрешение за това и за презентиране на книгата на живо. „В стремежа си да създаваме стойност и да бъдем полезни, решихме да направим предаване, чиято цел е да покаже истината за успеха от първо лице, без да спестяваме и украсяваме. Разговаряйки с хора от спортния сектор, ние подтикваме деца и възрастни към един по-добър живот, в който да постигат важните цели, които са си поставили. Срещаме се с гостите в едно свободно предаване, което най-често се излъчва на живо, без корекции. Те споделят за всички изпитания, през които са минали, за всичко, което им е коствало, за да могат да стигнат до такова ниво, че да станат олимпийски шампиони. Всяко постижение идва с определена цена, която трябва да бъде платена.“ Вече са реализирани около 15 предавания, в които участници са състезатели, треньори, психолози и деятели като Йордан Йовчев, Нешка Робева, Станка Златева, проф. Свилен Нейков и Румяна Нейкова, Иван Иванов – олимпийски шампион и треньор на националния отбор по щанги, Владо Николов, Илияна Димитрова – спортен психолог, която работи с футболисти, златните момичета по художествена гимнастика, Таня Богомилова – олимпийска шампионка по плуване, Ивет Горанова – олимпийска шампионка по карате, и др.

Ето как една наистина вдъхновяваща книга може да предизвика поредица от промени в живота не само на един човек, а на много хора. „Предаванията ги има в подкаст платформите, удобни са за слушане. Успяхме да стигнем до много хора и в социалните мрежи, много родители и деца от нашия клуб ги гледат с интерес, участват с въпроси в предаванията на живо – радостни са да се докоснат до опита на успелите.“

Николай все още не е прочел повторно книгата „Ще се срещнем на върха“. „Чувал съм, че една книга се осъзнава напълно, след като я прочетеш втори път. Така че моят съвет определено е да се прави второ четене на стойностните книги.“ Какво ще последва след втория прочит, предстои да разберем.

Николай Моллов е млад и амбициозен, но вече има богат опит. „Дисциплината е абсолютно задължителна. Много хора я бъркат с мотивацията, но това са две съвсем различни неща. Чудесно е да си мотивиран, важно е отвътре да гори искрата, с която да постигаш нови предизвикателни и интересни неща, но тя няма да е вечна. Все пак сме хора, не всеки ден се чувстваме прекрасно и мотивирани. Точно тук е моментът, когато трябва да се опрем на дисциплината. Хората трябва да са готови да стиснат зъби, да приложат воля – няма как на моментна емоция да се получи. Изискват се ежедневни повторения. Ние трябва да се научим, че целта се преследва ежедневно – без дисциплина, без многократни повторения, няма как да се получи.”

Дисциплината е там, когато мотивацията я няма. Нека да помним тези думи и да се стараем всеки ден да бъдем вдъхновение за някого! Ето как всички ще можем да живеем на прекрасно място, заобиколени със стойностни хора!



Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД