Участник в действието или невинна жертва?

Развитието и израстването са свързани с промяна, а повечето хора вече не обичат промяната.

В живота си постоянно сме изправени пред избори. Кой път да поемем, е често срещана питанка за всеки един от нас. Един-единствен обаче е изборът, от който човек понася само загуби – изборът да си жертва. В тази роля е много удобно, няма отговорности и очаквания, няма нито разочарование и вина – винаги те са на сметката на някого другиго. Веднъж влизайки в тази зона на комфорт, са нужни кански усилия, за да се върне човек на пътя на отговорността. Някои хора правят този избор още от детска възраст, при други се получава след неколкократни пречупвания на мечтите и желанията им.

В живота на нашия читател в този брой предпоставките да влезе в удобната роля на жертва са налице отрано – роден и израснал в малкото градче Лом, той има около себе си сякаш повече примери за именно такива индивиди – задоволяващи се с малкото, нежелаещи да се стараят повече от необходимото и примиряващи се със статуквото. В този период от живота си Владимир Владимиров прави първия си съдбоносен избор – той навлиза в света на книгите.

Студентските му години продължават в София, където той е посрещнат от поредната трудност – Виденовата зима. По думите на самия Владимир в тези времена е станал свидетел на страшна мизерия и недоимък, всички са били в трудности и без възможности. Именно тези затруднения го принуждават да си изгради навика за живот със скромен бюджет – навик, който той задържа и до днес.

В следващия момент на личен избор, след който Владимир поема пътя на упорития труд, е етапът от живота му, в който едновременно с учението в университета през деня, приема нощни смени във верига супермаркети в София. По този начин той не се поддава на обстоятелствата около себе си, а придържа съдбата си в собствените си ръце и продължава да я кове по свое желание. Именно тези трудности и несполуки могат да бъдат безценен урок за всеки човек, който вземе решение не да тръгне по пътя с най-малкото съпротивление, този път на жертвата, а по дирята на безкрайното развитие и търсенето на възможности.

Като студент той попада на някои материали, които засягат икономиката като приложна материя – добива знания от хора, които обясняват какви действия е нужно да извърши човек, за да се случват нещата благополучно. Завършвайки университета и започвайки работа в АЕЦ „Козлодуй“, той и неговите приятели вече активно търсят и проучват възможности, с които да постигнат успех. Интересуват се от начинания, в които могат да вложат средства, и така се осъществява и първата инвестиция на Владимир – той закупува 11 декара земеделска земя. Това начало е благоприятно за него и е последвано от придобиване на още земеделски земи, създаване на компании в ИТ сектора, закупуване на имоти и къщи в столицата и участие в други мащабни проекти в България. Личната история на герой от книга на издателство „Тогедър Академи“ – „Зеленият крал“, също доказва на Владимир, че не е задължително да имаш пари, за да правиш пари. Задължително е да имаш знания. Благодарение на неговите затвърдени навици да живее скромно и да чете много, младият инженер непрестанно се снабдява с нови активи, като най-голямо удоволствие му носи не да трупа пари, а средствата му да бъдат вложени в проекти и инициативи, до които той има достъп да вижда как се развиват, растат и облагородяват средата. 

По примера на нашия читател неуспехите са тези преживявания, които дават на човек възможността да тренира волята си, защото именно в загубите е най-добрата опитност. Подобно на бебетата във възраст, в която се учат да ходят на два крака, у хората е вродено да търсят успеха. Малките деца не се отказват след стотици падания и препъвания, изправят се отново и продължават да опитват. С напредването на възрастта това упорство и желанието за развитие обаче постепенно се притъпяват, отслабват под командите на участниците в образователната система, смазват се под ударите на живота и нарежданията на работодателя и се стига до лесно отказване на хората след неуспех. Точно тогава идва ролята на жертва – без вдъхновение за живот, тези хора биват засмукани от сивото ежедневие. 

Развитието и израстването са свързани с промяна, а повечето хора вече не обичат промяната. Именно тя води до постигане на мечтите и удовлетворение, именно непознатите ситуации предизвикват у човека желание за движение напред. Способността да се преодоляват трудности трябва да се стимулира, волята да бъде тренирана и развивана. Решителният избор и поемането на отговорност са ключовете за излизане от ролята на жертва, бъдете участници в действието!

ВНИМАНИЕ! ЧЕТЕНЕТО НА КНИГИ Е ОПАСНО! ТО МОЖЕ ДА ВИ ПРОМЕНИ ЗАВИНАГИ! КЪМ ПО-ДОБРО!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД