Вълчи дол изправи снага и вече нищо няма да е същото

В система, в която се облагодетелстват малцина, хората нямат друг полезен ход, освен да вземат съдбата си в свои ръце.

Стройна редица тежка земеделска техника, множество арендатори и десетки жители на Вълчи дол и околните села посрещнаха общинските съветници и кмета на 15 декември. Раздразнените жители „любезно“ придружиха управленците до заседателната зала и не им позволиха да вземат решения в тяхно отсъствие. 

САМОСТОЯТЕЛНО ОРГАНИЗИРАНИ, БУДНИТЕ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ВЪЛЧИ ДОЛ

реагираха с остър протест против намерението на небезизвестната фирма „Добротич уинд“ да инсталира ветрогенератори на територията на общината. Те призовават всички земеделски производители и животновъди да ги подкрепят в опита им да защитят житницата на България, където печално известната компания продължава да се опитва да вкара огромен чуждестранен инвеститор и да изгради вятърен парк. Хората настояват да се забрани със закон инсталирането на перки в плодородна земя и възнамеряват да занимават с това София и Брюксел. Фирмата „Добротич уинд“ разгневи жителите, като поиска от общинските съветници на Вълчи дол изменение в Общия им устройствен план. Подобни действия сме виждали и в община Ветрино, където номерът им също не минава. Този маниер на чуждестранните инвеститори да се договарят тихо и на тъмно с местните управленци и да прокарват интересите си против интересите на местните жители сме го виждали много пъти на местно и национално ниво. 

ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА СТАНЕ!

„Как може на плодородни черноземни почви да се изграждат ветропаркове? С този ветропарк ще се изгубят около 1000 декара. Това е престъпление срещу човечеството“, каза един от протестиращите. „Аз обработвам масив, който е в близост до ветрогенератор. 2-3 години след изграждането добивът падна с около 30%. Оказва се, че в близост до ветрогенератора червеите, които поддържат хумусния слой на почвата, започват да изчезват“, обясни Петър Петров – земеделец. „Не е нормално да се слагат перки в близост до населени места, където се отглеждат животни и живеят хора. Искаме чиста храна, спокойствие и чист въздух“, каза представител на животновъдите.

Още преди две години, знаейки за последиците, земеделците са се обявили против инвестиционното намерение за изграждане на ветрогенератори и са провели среща с фирмата „Добротич уинд“, споделя Диян Балев, един от организаторите на протеста. За него е изненадващо, че Общинският съвет се кани да подкрепи това начинание. Според него върху общинските съветници е оказван натиск. Натискът на финикийските знаци вероятно. Борбата тепърва започва... 

ДУХЪТ Е ИЗЛЯЗЪЛ ОТ БУТИЛКАТА И НИЩО ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СЪЩОТО!

В система, в която се облагодетелстват малцина, хората нямат друг полезен ход, освен да вземат съдбата си в свои ръце. Веднъж осъзнали, че никой не може да се погрижи за собствения им живот по-добре от самите тях, жителите на една община се променят и като мислене, и като поведение. РЕЗУЛТАТИТЕ НЕ ЗАКЪСНЯВАТ И НАСТЪПВАТ ОЩЕ С ПЪРВАТА СТЪПКА, С ПЪРВОТО ДЕЙСТВИЕ, А ПРИМЕРЪТ Е ЗАРАЗИТЕЛЕН. След това е трудно поривът да бъде спрян. Пример за гражданска активност дори за най-дребното нещо, като поддържането на чистота на няколко квадратни метра в центъра на селото, е вече пример за работещ модел. Хората у нас са толкова зажаднели за справедливост, ред, чистота и морал във всяка област на живота, че откликват веднага и с радост и въодушевление влагат енергия, плам и усилия. Пример за това е община Ветрино, която се превръща в перлата на региона с огромния потенциал за развитие във всички възможни посоки, само заради активността и енергията на хората от Долината на предприемачите. Вълчи дол е следващият достоен пример! Защото хората правят мястото. Българите правят България! Странно колко слепи и глухи могат да бъдат управляващите – слуги на чужди интереси, с алчността и егоизма си, в незачитането на интересите на собствената си земя, корен и кръв. Нищо от откраднатото няма да ги направи щастливи...

Българите са толкова притиснати в ъгъла на живота, че са готови да се изправят и да бранят последното, което им е останало и за което са проливали кръвта си през вековете – земята българска – богата и благословена. Ако опазят нея, ще има къде да отгледат синовете и дъщерите си и ще си върнат ограбеното достойнство.

Само ако сме активни и действащи, дори и за най-малкото нещо, управляващите няма да могат повече за вземат решения „на тъмно“ и „под натиск“. Жителите на Ветрино, на Вълчи дол и на повече места вече следят зорко какви решения се обсъждат и гласуват. Те търсят знания и информация навън и съпоставят „за“ и „против“, търсейки най-доброто за своята общност и за своето бъдеще. 

ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ, ИНФОРМИРАНОСТ, ДЕЙСТВИЕ, ДНЕС! 

В туристическата община на 2022 година – община Ветрино, се развиват успешно туризъм, земеделие, отглежда се чиста храна, строи се и се облагородява. В съседство Вълчи дол е единственият град в Североизточна България със ски писта, спортен комплекс, с развито земеделие и животновъдство, а общината има не само плодородна земя, но и прекрасна природа с планове за развитие на туризма. Туристът е човек, който пътува, иска да види, да опита, да пипне, да вкуси. Той няма да стои под перките и да им се любува. Кой и как си представя, че това природно богатство ще бъде унищожено от апетитите на чужденци, които решават да спечелят лесни и бързи пари за сметка на българската земя и трудолюбивите й хора? 

Днес светът е по-свързан от всякога и информацията стига навсякъде. Ето защо е трудно мислещият човек да бъде заблуждаван твърде дълго. У нас перките не са новост, но са по-скоро рядкост. Вредите от тях обаче са отдавна известни на Европа и по света, защото вече има повече от 20 години опит с тях. Заради войната и липсата на евтина енергия в Европа спешно се търси решение и независимост от руския природен тръбен газ.

СПЕШНИТЕ РЕШЕНИЯ ОБАЧЕ РЯДКО СА НАЙ-ДОБРИТЕ РЕШЕНИЯ!

И ХОРАТА СЕ АКТИВИЗИРАТ НЕ САМО У НАС, НО И ПО СВЕТА. 

Налагането на „Зелената сделка“ изглежда точно такова отчаяно решение, против което в Европа има масови протести и сблъсъци с полицията. Медиите рядко и пестеливо ни информират за масовите протести, например на фермери в Нидерландия, която според скорошни данни е петият най-голям износител на земеделски продукти и храна в световен мащаб.  Още през 2019 г. имаше вълна от протести, следвани от още по-масовите и ожесточени демонстрации тази година, когато нидерландските фермери гориха сено по магистралите, през юли блокираха с трактори границата с Германия, след като получиха подкрепа и от шофьорите на камиони, засипваха с кравешки тор органите на реда и дори се насочиха към домовете на народни представители и членове на правителството. Те протестират против опитите на нидерландското правителство за насилствено

 затваряне на 3000 ферми в изпълнение на плана за „Зелената сделка“. Министърът на природата Фан дер Вал твърди, че ако доброволните опити не са успешни, тогава фермерите ще бъдат изправени пред принудително изкупуване на стопанствата им и пълната загуба на поминък. Подобна е ситуацията и в Шотландия и Англия заради масовото инсталиране на ветрогенератори. В медиите в тези страни се говори за „изнасилването на Англия“ и „изнасилването на Шотландия“. Климатичните промени, заради които всъщност се прилага „ЗЕЛЕНА СДЕЛКА“, будят сериозни съмнения за нечистата игра на шепа големи играчи и техните чудовищни финансови интереси, които се простират отвъд границите на един цял континент и заплашват да обхванат света.

Е, КОЛКО ПЪК ДА СА ГОЛЕМИ? БРАВО, ВЪЛЧИ ДОЛ! БРАВО, ВЕТРИНО! САМО ТАКА!

Заради липсата на държавници начело на България тя беше превърната в задния двор на Европа, в бунището за европейски отпадъци, в гетото за мигранти, в дойната крава за злато и ценни метали... А сега я готвят за място, набучено с перки направо в чернозема, сред житото, в щедрото сърце на Добруджа... Само след няколко десетки години чистата природа, чистата храна, вода и въздух ще бъдат дефицит. КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, АКО СЕГА ГИ ИМАМЕ, НО НЕ ГИ ОПАЗИМ?

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД