Живот на село– сблъсък с реалността 

Предимството да сме в България е, че имаме прекрасна природа, господари сме по право на тази територия. Всеки българин е собственик на всяка педя от страната ни и има право да изисква опазването й от недобросъвестните хора, които живеят тук. Имаме прекрасна основа, но трябва да я изградим и да я дооблагородим.

„Ех, ако попаднете и вие в нашата ситуация... Преди години и ние, ентусиасти, купихме селска къща. Викнахме багери, оправихме пътя, но... Изведнъж виждаме тумба с брадви, оказа се, че сме купили къщата от брата, а сестрата, лишена от наследство, пристига с двамата си синове, с брадвите, да ни убиват. Жената, с озверял поглед, твърди, че това си била тяхната къща, и точка. Лека-полека ги успокоих, казах им – ваша си е къщата, ние само малко ще я ползваме. На всяко ходене за следващ ремонт те се настанили, едвам ги събуждам да ги извадя от къщата, после започнаха кражбите, всичко занесено там изчезваше, включително детско столче, после електромера, после жиците... Ентусиазмът ни рязко се изпари.“

Това е цитат от дискусия, която се води в интернет. Много хора имат желанието да сменят града със селото, но един от проблемите, с който се сблъскват, е липсата на сигурност в българските села. Поради по-рядко населената ни територия и високата урбанизация селата са останали с малко население и с още по-малко полиция. Хората, които са останали, са или големи родове, или такива, които се страхуват да докладват за нарушенията на местните бандити, защото, когато си заминат полицаите, те ще останат насаме с престъпниците и техните родове. Тогава е възможно дори да бъдат убити, защото, когато човек има насреща си пияни, дрогирани и неграмотни елементи, е много вероятно насилието да прерасне в убийство. Затова те предпочитат да мълчат и да търпят, но и това е до време, след което се принуждават да продадат имота си на безценица и да се преместят в някой град. Там е същата мизерия и престъпност, но като се заключиш вкъщи, си в безопасност, ако някой вика, тропа или се опитва да те напада. Полицията ще се отзове бързо и проблемът ще се разреши. Понеже в градовете няма общности, няма да има и преследване от страна на родата за това, че сте подали сигнал. И ето как в тази административна и законова безпътица, както и при липсата на желание да се разрешат проблемите с битовата престъпност на село, наблюдаваме неговото постепенно замиране.

Ние в община Ветрино решихме да подходим по друг начин. Ненапразно обществото е съставено от административни органи, но и от будни граждани на Република България. Започнахме да мислим как можем да се справим с престъпниците и местните родови кланове, като най-важното е да не се употребява насилие, защото да заменим едни насилници с други, ще е просто смяна на играчите, но играта ще остане същата. Накрая стигнахме до заключението, че е нужно да изградим мрежа от доброволци, които да сигнализират при всяко нарушение. Бързо да могат да се събират, така че да има достатъчно свидетели и да не може злобата и омразата да се насочват срещу едно лице. Винаги групата хора е по-силна от единиците. Голямото предимство при нас е, че не търсим някъде идеални условия за живот, а сме се захванали сами да си ги създадем. И така започна нашето приключение с изчистването на общината от разрушителните единици, като си организирахме система за наблюдение и сигнализация, която да ни насочва къде се извършва престъпление. Започнахме с незаконното изхвърляне на боклуци в природата, после преминахме към прекратяване на шофирането в нетрезво състояние, справихме се и с хората, които рушаха общинската собственост. Спряхме бясното шофиране в селото и въртенето на гуми, както и физическия тормоз над мирните жители от страна на наркозависимите елементи. Следващите стъпки, които ще направим, са да спрем безразборното пускане на тревопасни животни в селските паркове, които отново ние поддържаме и облагородяваме, както и да сигнализираме за жители, които гледат прасета, овце и крави, които притесняват съседите с неприятни миризми. Накрая ще приключим с неправилно спрените автомобили по тротоари и тревни пространства, както и със замърсеността пред къщите, и ще имаме едно населено място, което ще бъде по-красиво и свободно от швейцарско село, но ще бъде в България. 

Виждаме, че има много хора, които искат да си купят къща в отлично състояние за малко пари, общината да свърши цялата работа при ниски данъци и ако може, те да си правят каквото искат на село, защото е село, но това е невъзможно. Предимството да сме в България е, че имаме прекрасна природа, господари сме по право на тази територия. Всеки българин е собственик на всяка педя от страната ни и има право да изисква опазването й от недобросъвестните хора, които живеят тук. Имаме прекрасна основа, но трябва да я изградим и да я дооблагородим. Имаме възможност да създадем идеалното място за живот и да ни бъде интересно. Нека тези, които искат да се поучат от нашия опит (ние сме склонни да споделяме), да запретнат ръкави и да създадат мечтаното място за живот на тях и техните деца. С вас сме!

 
 
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД