Какво представлява постигането на финансова устойчивост?

Всъщност това, което винаги води до стабилност и устойчивост, е правилното осъзнаване на действителните потребности и нужди, които имаме за себе си и своето семейство. 

Когато говорим за финанси, обикновено се сещаме за средствата, които са ни необходими, за да си покриваме разходите и да живеем така, както ни се иска. Рядко обаче вземаме предвид, че понякога определен начин на живот може да доведе до последствия, които да не са в наш интерес. Именно поради тази причина е добре да разберем в по-голяма дълбочина какво точно представлява постигането на баланс и устойчивост в сферата на финансите, които да ни помагат в живота, правейки го по-благоприятен и благополучен, а не водейки го към унищожение и изправяйки ни пред постоянни сблъсъци и затруднения.

Повечето хора смятат, че основната трудност, пред която се изправят, е недостатъчното количество средства, с които разполагат. Логично това ги тласка към повече работа и търсене на по-добре платени дейности. От друга страна, се наблюдава една необятна бездна на възможности, където парите да бъдат изхарчени, и тя се отваря все по-широко при нарастване на финансовите възможности на човек. 

С други думи, не може да се намери устойчивост, когато се съсредоточаваме в количеството финанси.

Всъщност това, което винаги води до стабилност и устойчивост, е правилното осъзнаване на действителните потребности и нужди, които имаме за себе си и своето семейство. 

Истината е, че всички хора сме различни, но в своята същност се стремим към сходни неща, които в най-общ план имат за цел да ни предоставят възможност да се чувстваме щастливи и полезни.

Разбира се, поради разнообразието от възможности около нас, всеки намира различен начин да изразява себе си и да проявява своята същност в заобикалящия го свят, като предоставя своите умения и време – извършвайки определена дейност, насочена към другите, за да получи насреща заплащане, с което да подсигури живота, който има желание да води.

Именно тук се получава и една от най-големите заблуди. Тъй като сме свикнали да се сравняваме, обичайно наблюдавайки света около нас, ние вярваме, че определени неща биха ни били от полза (както знаем, човешкото око е ненаситно). Поради тази причина ние лесно се заблуждаваме по пътя на своето развитие и погрешно предприемаме стъпки в посока приоритетно задоволяване на текущите си потребности.

В същото време, наблюдавайки природата, можем да установим, че устойчивостта и изобилието не са плод на определена подредба, а естествен резултат на стремежа й към постигане на максимума и натрупването на излишък, чрез който да се подсигурят трудните времена. Дори едно обикновено дърво се стреми на първо място да подсигури устойчива коренова система и чак след това да изгради стъбло и да сътвори огромна листна корона. В същото време кореновата му система е с големината на короната, за да може да се постигне устойчивост във времето.

При финансите ролята на тази стабилност и устойчивост я играе финансовото планиране. Това са стратегическите стъпки, чрез които можем да си осигурим нужния баланс и по този начин да предотвратим редица негативни последствия за нашия живот в моменти на трудност и при настъпване на неблагоприятни събития. Разбира се, не е нужно финансовото планиране да бъде някаква трудна и скучна наука, която трябва да изучаваме подобно на придобиването на специализирани познания в определени области от живота, които се изискват, за да станем експерти.

Финансовото планиране е система от прости и обикновени действия, които бихме могли да усвоим и да прилагаме в своето ежедневие подобно на ходенето, без да трябва особено много да се замисляме.

Когато е нужно една машина робот да бъде научена да се задържа на два крака и да ходи устойчиво, има много неща, които трябва да бъдат взети под внимание, тъй като процесът на постигане на равновесие и устойчивост изисква въвеждането на много променливи в уравнението. В същото време при хората това се случва по естествен път – без да се налага да се обмисля и разсъждава надълго и нашироко. С други думи, ние имаме в себе си всичко необходимо, за да можем да приложим на практика стъпките, които да ни отведат до постигането на финансова стабилност и просперитет. Единственото, от което се нуждаем, е правилен пример, който да следваме, и да сме наясно със стъпките, които трябва да прилагаме, за да започнем своето придвижване по този нов и изключително интересен път на благоденствие и просперитет.

И именно тук се получават най-големите заблуди поради причината, че погрешно се свързва устойчивостта с хората, които текущо имат власт и пари. Струва ни се, че след като някой в момента разполага с подобни възможности, той непременно е наясно с правилата, по които трябва да се действа. Именно поради тази причина мнозина гледат да следват известните и „успешните“, които вече са се реализирали по един или друг начин.

Ако пренесем този пример в сферата на ходенето и бягането, ще забележим, че наистина има спортисти, които са изключително добри атлети, способни да пробягат огромни разстояния или да спринтират стремглаво за кратко време. В същото време, наблюдавайки повечето хора, сме наясно, че всеки здрав човек е способен да се придвижва, да ходи и дори да тича. С други думи, не е задължително да имаме изключителни постижения, за да имаме възможност да се придвижваме.

По отношение на финансите важи същото правило – възможността да работим правилно с парите е въпрос на извършване на малки стъпки, които могат да бъдат осъществявани от всеки отделен човек. Не е необходимо да имаме изключително големи постижения, за да постигнем своята собствена финансова свобода и независимост.

Постигането на устойчивост в сферата на финансите е свързано единствено с нашето постоянство в прилагането на отделните стъпки по отношение на финансовото планиране.

Разбира се, няма как да планираме своите финанси, когато нямаме цел и направление, към които да се стремим. Обикновено на повечето хора им липсва желание да извършват каквито и да е било действия по отношение на организацията на своите лични финанси. Ежедневните задачи са ги погълнали до такава степен, че потокът на живота не им предоставя възможност да се спрат и да се замислят в каква посока се придвижват и къде всъщност отиват. Дали наистина искат това, към което са се отправили, или просто животът ги е понесъл натам? Защо неусетно са се заели с преследване на цели, които са се появили като скачени съдове и им създават допълнителни затруднения, вместо да се насочат към действия, които в действителност биха им предоставили възможност да постигнат в живота си такива неща, които биха имали истинска стойност и значение за тях?

Ето защо наличието на примери, които да ни вдъхновяват за съществуващите възможности, играят толкова съществено значение. 

Исторически парк и Земята на свободните хора в село Неофит Рилски, община Ветрино, оказват значителен ефект за хората, които искат да проучат и разгледат една цялостна действаща система, в която работещите могат да се чувстват добре, да имат възможност да живеят по един истински благотворен начин, като съчетават радостта от ежедневието си с вложените усилия в името на общото благо.

Да бъдеш част от общност, която мисли за цялото, е възможност всеки да си припомни действителния смисъл на това да бъде значима и смислена част от обществото в тези модерни времена, изпълнени със стрес и натоварване в най-разнообразни посоки, ангажиращи нашето внимание и време.

Добрият пример е налице и възможността за неговото пресъздаване във всички отдалечени кътчета на нашата родина е въпрос на избор за всеки поотделно. Благодарение на предстоящите избори в България на 9 юни т.г. нашето бъдеще може да бъде все по-светло и цялата страна да се превърне в райско кътче с икономически просперитет и изобилие, където обикновеният човек да се чувства истински щастлив и да постигне своята финансова устойчивост и благополучие по естествен начин – така както децата прохождат и проговарят без видими усилия за това.

Когато средата е подходяща, благоденствието и благополучието са естествен резултат. Нека заедно се погрижим за това нашата родина да се превърне в подходяща среда за развитие на нашите деца и внуци. Защото България – това сме ние. Изборът за възвръщане на ВЕЛИЧИЕ-то на нашия народ е в ръцете на всеки един от нас. Гласувайте с бюлетина №25 на предстоящите избори и нека заедно да възвърнем величието на нашата красива България!

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД