Самодисциплина и постоянство-уроците от Вавилон

„Най-дребните неща от книгата най-много са ми помогнали. Обаче нещата не се получават за един ден, нужно е време за натрупване, нужни са 3-4 години, за да види човек реалния резултат и да го осъзнае.“

В живота си човек често попада в ситуация, в която е изправен пред избор измежду много възможности – да се довери, да устои на предизвикателството и да покаже постоянство, да вярва, че ще успее, или да се съмнява. Представяме ви един мъж – бивш спортист и състезател, баща на две деца, който избира да се довери и да приеме предизвикателството на промяната от първия си досег с една от книгите на „Тогедър Академия“ и финансовите принципи, описани в нея. Какво носи след себе си този избор?

Като бивш професионален спортист Михаил Динев винаги е търсил пътя към успеха. Занимавал се е с различни дейности, но рядко задържал интереса си за дълго, докато не попада на четиво, което грабва и задържа вниманието му. „Преди да ми препоръчат литературата за саморазвитие и финанси, четях главно фантастика, и то не много често. Във връзка с възможностите за развитие моят ментор в дропшипинга ми препоръча първите книги на тема личностно развитие и финанси. Това се случи преди пет години, когато аз вече осъзнавах, че дейността покрай дропшипинга ми е превозно средство към по-големи неща. Тогава прочетох и „Най-богатият човек във Вавилон“.

С тази книга започва пътуването на Михаил по пътя на финансовото ограмотяване. „Това беше първата книга, която ми даде информация за понятието лични финанси. Като дете от семейство на разведени родители никой не ми е казвал да внимавам за парите си – знаех само, че трябва да работя и да изкарвам пари. Още след първото прочитане започнах да спазвам принципите, описани в книгата дословно. Развълнуван от новата информация, препоръчах и на жена ми да прочете книгата и да започнем заедно да спазваме тези принципи. Към този момент тя тъкмо беше завършила образованието си в университета и точно сега не й се занимаваше отново с четене. Впоследствие обаче, на база моя пример и действия, реши да ме подкрепи – започнахме да следим семейния бюджет заедно и да вървим в една посока и във финансите.”

Когато човек получава подкрепа от близките си, той придобива увереност и е целеустремен бързо да преминава през трудностите. „Оттогава не е имало месец, в който заедно да не приложим първия и основен принцип от книгата – плащай първо на себе си. Всеки месец ние заделяме на една страна за дългосрочно ползване поне 20% от семейния си приход. Това е посоката, с която много ми е помогнала тази книга – сериозна дисциплина и финансова култура.”

Като горд баща на две деца Михаил прилага основното правило от книгата дори и за тях. Още при раждането на сина и дъщеря си той сключва здравна и спестовна застраховка за тях, за да е подсигурено здравето им, а той да се чувства спокоен и истински отговорен родител.

„В книгата само се споменава, че в бъдеще някой ще изработи подобни продукти, с които човек да натрупа и да разполага по всяко време с голяма сума при нужда, и ето че на нас вече са ни предоставени тези ползи.“

Покрай семейството на Михаил много техни близки приятели и познати също се възползват от този начин за подсигуряване на средства за здравето на децата си. „Това е може би най-важното нещо, което можеш да направиш за своето дете“, споделя Михаил.

Друго основно правило от книгата е приходите от дадена инвестиция да се използват не за харчене и за вдигане на стандарта на живот, а отново за вложения в дългосрочни продукти и активи. По този начин приходите от вече направените инвестиции се трупат в семейството и в даден момент отново биват влагани в различни проекти и финансови продукти.

Книгата „Най-богатият човек във Вавилон“ и следването на принципите й за работа с пари показват как малките стъпки могат да предизвикат огромна промяна в живота на човек.

„Най-дребните неща от книгата най-много са ми помогнали. Обаче нещата не се получават за един ден, нужно е време за натрупване, нужни са 3-4 години, за да види човек реалния резултат и да го осъзнае.“

По нов и непознат път трудностите неизменно очакват своя миг да се появят и да откраднат вниманието и енергията за себе си. А когато става въпрос за пари, подобни ситуации може да са истинско предизвикателство. Постоянството и самодисциплината на Михаил и неговото семейство при следването на правилата за работа с финанси им помагат точно в тези трудни ситуации. „Тези принципи са ми помогнали няколко пъти в много трудни и тежки моменти от живота, за да остана стабилен. Натрупаните средства може временно да се използват като буфер, за да може човек да реагира правилно и да запази стабилност в дадения момент. Благодарен съм много и на жена ми, защото ме подкрепя и дори е по-организирана и стриктна от мен в определени ситуации, за да спазваме заедно правилата от книгата „Най-богатият човек във Вавилон“.

Има много книги, но някои наистина променят живота. Михаил Динев е поредният пример за дълбока и трайна промяна, която във финансов аспект внася спокойствие и ред в ежедневието, а също така подобрява живота в социален и обществен план. Подобни постижения са по силите на всеки човек, който е готов да се довери и да избере предизвикателството да вложи усилия и с ежедневна дисциплина и постоянство да се радва на по-добър живот. За пореден път се радваме и си пожелаваме да има повече примери за такива постижения!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД