четвъртък, 16.05.2024

Издател БЛАЖЕНСТВО ЕООД

Събития

Всички статии от избраната рубрика

Тържествено откриване на приказните градини в Розариум – Билкариум в с. Неофит Рилски

На 1 и 2 юни в село Неофит Рилски ще властват лековитите билки и царицата на цветята – неповторимата роза. Розата винаги е била символ на красота, младост и здраве. Това царствено растение заема специално място в сърцата на хората от древността до наши дни и е в основата на романтични истории, легенди и разкази, които вълнуват и днес.

Среща на християнските празници и народните традиции в Исторически парк

Силата на всеки празник се крие в малките ритуали, които обединяват цялото семейство и общността. Лазаровден и Цветница са радостни дни, в които празнуваме живота, а когато знаем малко повече за тези празници, ще можем да съхраним традицията за децата си, а те за техните деца!

Силно начало на сезона за стрелците с традиционен лък от Исторически парк

Почитатели на древното изкуство на най-различни възрасти премериха усет и точно око в 9 интересни дисциплини. Разделени на групи, стрелците с много настроение откриваха 3D мишени, скрити в гората: заек и лисица в живописно дере, голяма кафява мечка, изправена на два крака, естествено, на голямо разстояние (кой смее да се приближи повече:), а бързата стрелба по диво прасе донесе много аплодисменти за най-пъргавите състезатели.

Впечатляваща възстановка на обичаите за Тодоровден в Исторически парк

По традиция празникът започна с тържествен водосвет за здравето на хората и животните. Отец Димитър разкри пред събралите се тайнството на християнския празник, като измоли от Господ за всички здраве и благоденствие. Животните и хората усетиха свежестта на светената вода, поръсени от ароматната китка здравец, завързана с червен конец.