По стъпките на тракийските царе – дворецът на Севт III

Исторически парк е единственото място в света, където е възстановен тракийският тюрзис на владетеля Севт III.

Безкрайно вълнуваща е следващата ни спирка от нашето пътешествие в Исторически парк – Тракийската царска обиколка. В поредица от статии ще ви направим свидетели на част от това вълнуващо приключение. Казваме част, защото думите трудно заменят преживяването наживо. И така, в древността величествените тракийски владетели са имали система от церемонии и обреди, с които засвидетелствали своята сила, власт и господство над земята, която били завоювали с кръвта и смелостта си. Царете отсядали в укрепени резиденции, наречени тюрзиси – здраво защитени, великолепни дворци, които с времето се превърнали в сърцевината на много тракийски градове. Такъв бил случаят със Севтополис на цар Севт III. Одриската държава е била за времето си символ на държавност и по сила успява да се бори и устоява дори на най-големите империи от епохата на Античността. Нейният последен владетел Севт III в периода 330-300 г. пр.н.е. е пълководец с многобройни и безспорни войнски успехи, който се противопоставил успешно на наследника на Филип – Александър Велики, и възстановил автономията на одрисите. Той разширява владенията си и построява великолепен град и дворец – Севтополис, който се превръща в символ на властта му. Както повечето археологични съкровища и Севтополис е открит случайно – малко след края на Втората световна война – през 1948 г., при изграждането на язовир „Копринка“ до гр. Казанлък са открити останките му, които е трябвало да се окажат на дъното на новото водно съоръжение. Великолепният Севтополис е първият и най-добре запазен тракийски град в България. Изследването на останките е продължило 7 години, до 1955 г., за да могат историци и археолози да направят своите подробни проучвания.

На основата на техните открития Исторически парк е единственото място в света, където е възстановен тракийският тюрзис на владетеля Севт III. Само вие, нашите посетители, можете да го видите в целия му достолепен блясък – съкровище на световното културно наследство. Дъхът спира още пристъпвайки към преддверието на тракийския дворец, а причината за това е вратата към тюрзиса. За направата на портала са били необходими 6 месеца и над 3 тона мрамор, като само едното крило е от 850 кг монолитен мрамор. Вратите смайват със своята масивност, изящност и великолепие. Изваяни са с детайлна орнаментика и тракийска символика, свързана с вярванията и възприятията за света на траките. Съвършената възстановка и изработка на мраморната, каменната и гранитната част са дело на Надежда Ключкова и нейния екип от специалисти, които изработват всеки детайл след задълбочено проучване и сверка с историци и археолози. Без съмнение дворецът е личната резиденция на царя, а декорацията му е била повече от пищна. За построяването на тракийския дворец са използвани сиво-бял камък за основата и 8 вида мраморни блокове с тегло между 5 и 25 тона, които се разпилват с особена техника на различни дебелини, за да започне изработката на всички мраморни детайли. Те са изпълнени от специален екип каменоделци, чиито виртуозни умения граничат с изкуство. Посещението на царския дворец е истинско преживяване. Преминавайки през различните му зали, с които ще ви запознаем в следващите статии, посетителите могат да узнаят много за разкошния живот и битност на тракийските царе и да останат с изумителни впечатления. И не само това. Днес тези зали са изпълнени с живот, защото в тях се провеждат уникални събития, в които вие сте главни герои. Но за това - следващият път… Гостите остават очаровани, щом се потопят в атмосферата и усетят духа на аристократизма, достойнството и величието на гордите траки.

Само посетителите на Исторически парк могат да се докоснат до великолепието на силните одриси, като пристъпят прага на единствения възстановен тракийски дворец в света – символ на древното могъщество и величието на тракийските царе. Очакваме ви!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД