Обучителна платформа „Храна от село“ създава общност от производители на истинска храна

Идеолог на платформата е Ивайло Иванов, създател на стопанството „Храна от село“ в село Неофит Рилски, община Ветрино.

За последните 30-40 години в България, а и в световен мащаб изчезва една много важна градивна единица за правилното функциониране на нашето съвременно общество – малките и средните производители, които до съвсем скоро са носили в себе си познанието за правилното производство на храни. Познание, научено от поколенията преди тях, което е правило така, че храните са имали толкова голяма хранителна стойност. Но изчезването или заличаването на тази прослойка от хора се оказва не най-големият проблем, а нещо още по-съществено. Това, че навред съзнанието на земеделците е завладяно от модерните принципи за производство на храна. Дълбокото вярване, че не можем без синтетични торове или химически препарати за растителната защита.

Човешката история непоколебимо доказва, че хората са отглеждали същите видове храни, каквито познаваме и днес, но без да имат оръжията на модерното земеделие. Всички ние сме наследници на народ, който е прославен с уменията си да отглежда храна и е научил на това много други народи от съвременния свят. Но всичко това сякаш е останало в миналото и днес неусетно сме приели философията на модерното отглеждане на храни и непоколебимото вярване, че „вече без пръскане нищо не става“!

ДО ДНЕС! 

От началото на месец февруари е активна обучителната платформа „Храна от село“, обединяваща хора, приели за своя мисия да създават истинска храна.

Идеолог на платформата е Ивайло Иванов, създател на стопанството „Храна от село“ в село Неофит Рилски, община Ветрино. Вече четвърта година градините му са работещ пример за принципите и методите, които Ивайло селектира след дългогодишна подготовка с четене, проучване, обмяна на опит със стари хора, специалисти, международни обучения по органично земеделие и, разбира се, изпробване на терен. Целогодишното отглеждане на зеленчуци без отопление, системни и много точни методи за предотвратяване борбата с неприятелите, както и примери на възстановени деградирали парчета земя, които след правилна работа се превръщат в рай на изобилието, са само част от нещата, които могат да се видят в градините на стопанството в село Неофит Рилски. Съхраняването и използването на стари сортове, работа в пълен синхрон с основните принципи на природата и стремежът към все по-ефективно земеделие са водещите светлини, служещи като ориентир за развитие.

И именно в този стремеж се ражда идеята за обучителната платформа. Ивайло дълго време е вярвал, че единственото, което трябва да направи, е да създаде една работеща градина. Хората да дойдат, да им покаже и те да го приложат у дома и да постигнат същите резултати. 

Задачата се оказва малко по-сложна… 

„Липсата на систематизирана, последователна, подредена информация точно в тази посока препъваше хората в техните опити и те нямаха резултата, който виждаха тук и така силно искаха”, споделя Ивайло. Обучителната платформа „Храна от село“ представлява уебсайт с два основни модула – за производители и за потребители на истинска храна. 

Чрез абонамент желаещите да се учат как да произвеждат получават достъп до систематизирано видеосъдържание. Ежеседмично лекторите споделят видеозаписи на всичко, което правят, за да произведат истинската храна, способна да ни направи здрави, жизнени и щастливи. Ключови са:

1. Споделянето на системни действия в определена последователност и цялост, защото понякога наглед маловажни стъпки са всъщност много съществени;

2. Липсата на „страничен шум“. В занаята кръжат всякакви теории и методики, които често си противоречат и вместо да ни помагат, те ни объркват. Платформата „Храна от село“ съдържа само изпитани методи, споделени от първо лице. 

Към начинанието бързо се присъединяват Тихомир Трайков и Деси Владовска, утвърдени имена в чистото земеделие с хиляди последователи в цяла България, които също от години работят в посока да предават своя опит, съхранен и изпитан във времето. Добрите новини намират своя път и с Ивайло се свързват хора от всякакви сфери, така че първоначално предвидена за градинари, сега платформата съдържа четири основни теми в произвеждането на истинска храна: зеленчукопроизводство, животновъдство, пчеларство и овощарство. 

Платформата постепенно разкрива още възможности – като провеждане на онлайн срещи на живо, с цел формиране на активна общност от производители и потребители, където да се обсъждат належащите им теми. Първата такава среща се проведе през изминалата седмица и беше гледана с голям интерес и активно участие.

Много скоро ще бъде активен и модулът за потребители, наречен „Продавница“, в който всеки, осъзнал нуждата от качествена храна, би могъл да си я поръча, с което се изпълва и втората мисия на това прекрасно начинание – истинската храна да бъде достъпна в широк мащаб. Паралелно с това в Неофит Рилски отваря и първият за селото пазар за натурални храни, който ще направи така, че малки производители от различни категории ще излагат своите продукти и те ще са достъпни за всички, които преминават през селото. Веднъж опитали и разбрали, те ще имат достъп до този пазар от разстояние чрез платформата.

Какво да набодем на вилицата си, е сред най-важните решения, които взимаме всеки ден. То влияе върху възможността да живеем богат, изпълнен с енергия и смисъл живот. Живот, в който имаме силата да се грижим за себе си, да обичаме семейството и приятелите си, да разгърнем трудовия си потенциал и да следваме мечтите си.

www.hranaotselo.bg

https://lh4.googleusercontent.com/18Hr7UIGO_g5f1CAYgyc-UZcJP1cB_VdsWHi76GATvyv6gEVCBDv3KJMwMhtkDpeZpZ0a4vKk2hYJatj0BrT-lI8u58Kx3JcZaUJX0JroqgQugyRVrInzOpkzjAO0WQsn__UJL821o_VuZPBAqyKp5c

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД