ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО

Фермерите са на улицата, за да заявят нещо, което общинската власт във Вълчи дол и областната управа във Варна отдавна се правят, че не чуват.

През лятото на миналата година жителите на община Ветрино се противопоставиха на изграждането на ветрогенераторен парк с подписка и мораториум, гласуван на сесия на Общинския съвет.   Преди месеци Вълчи дол изправи снага и вдъхна увереност, че нищо вече няма да е същото. Този понеделник,   на 27 март, земеделците от общините Ветрино и Вълчи дол се обединиха и излязоха отново, този път заедно. Земеделците намират, че са по-убедителни с тежки селскостопански машини, отколкото като обикновени пешеходци. Фермерите са на улицата, за да заявят нещо, което общинската власт във Вълчи дол и областната управа във Варна отдавна се правят, че не чуват –- 

СТРОЕЖЪТ НА ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ Е НЕДОПУСТИМО ВРЕДЕНО В БЛИЗОСТ ДО ХОРАТА. ТЕ УВРЕЖДАТ ЗЕМЯТА, ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ И ЕКОСИСТЕМАТА! ТОВА Е ГРАБЕЖ на земя, поминък и бъдеще!

Моторизираното шествие от тежки селскостопански машини премина през центъра на Вълчи дол, където протестиращите земеделци заявиха исканията си и след като се разделиха на части, се позиционираха на четири места – на два изхода във Вълчи дол и две кръстовища –- във Ветрино и с.   Неофит Рилски, като към обяд протестиращите земеделци и граждани завардиха разклона за Провадия на входа на с. Ветрино. Горещите протестни точки станаха 3 – два от изходите на Вълчи дол   и входа на с. Ветрино, при разклона за Провадия. Телевизионни екипи от БбТВв, Нова тв и БНТ изпратиха камери и репортери, вВключи се и Българското национално радио –- Варна, за да информират зрителите и слушателите за опасността България да се превърне в задния двор на Европа, където хиляди декари плодородна земя да бъдат съсипани, а производството на повече от 2400 земеделски производители да бъде унищожено. Телевизионните зрители и радио слушатели бяха запознати с опасенията на земеделците. За противотежест на изказаните мнения беше включена и новата звезда от „Добротич уинд“ – - Севда Йончева – говорител на компанията, която с бодряшки тон светна публиката, колко единодушни били строителите на перки и земеделците. Те, видиш ли, имали само един общ враг – климатичните промени. Промени има – без съмнение, но те не са климатични. Промените са в разбирането, че местната власт се грижи за интересите на българите. Участниците в протеста споделиха, че търпението им отдавна е изчерпано, както и   че промените при някои не са климатични, а икономически, социални, екзистенциални, но най-вече морални и интелектуални. 

Тъкмо бяхме свикнали с   кака Биляна... Стряскащо беше отсъствието на г-жа Петрова – екранът стои някак празен без нея ...   След 3 - минутните репортажи по радио и телевизия, животът продължи по обичайния си начин. 

Няколко са причините за протест на земеделците, като основната, която помпа отдавна техния гняв, е изграждането на вятърен парк   на територията на общините Вълчи дол и Ветрино. „Този парк е планиран върху земи от първа до четвърта категория, които ние от 30 години полагаме усилия да поддържаме земята в добро състояние. И в същия момент някой иска да ни монтира тези огромни железни чучела, които със сигурност ще доведат до прогонване на животни, на птици, на пчели, нарушаване на опрашването на растенията, а от там намаление на добивите и съответно намаление на рентата, намаление на цената на земеделската земя, която при нас в момента е много добра. Това не искаме да допускаме, защото е в ущърб на хората и на природата.“, казва Радко Янчев – арендатор на земеделски земи и в двете общини. Но има и още тегоби за земеделците. Те са длъжни да се съобразяват със строги изисквания при отглеждането на своята продукция – изисквания към семената, към препаратите за растителна защита. „Разрешените видове семена и препарати са с по-висока цена и ние сме длъжни да ги използваме, в противен случай подлежим на санкции“, допълва Радко Янчев. „В момента пазарът у нас е наводнен с евтино украинско зърно, което никой не знае как е гледано, с какво е пръскано. Няма фито-санитарен контрол на границата, въпреки, че България е третият износител на слънчоглед в света.“ Странно е как у нас няма нито една акредитирана лаботратория в близост до границата, която да извършва този контрол. За информация в Полша, където също се извършва внос на украинска царевица, в такава лаборатория е установен опасен за човека афла-токсин и вносът е прекратен. „ Единственото ми обяснение е, че на регионален и на национален мащаб сериозно се подценяват проблемите на българското земеделие, което е основен отрасъл на страната.“, добавя Радко Янчев. И още един проблем гнети земеделците, – земеделският министър от правителството на Кирил Петков е подписал Стратегически план за развитие на земеделието   2023-2029, който съдържа недомислици и направо невъзможни за изпълнение условия. „Ние сме основните работодатели в района, ние сме и основните данъкоплатци, младите хора се задържат благодарение на нас. Настояваме на национално и на местно ниво управляващите да започнат да мислят с главите си, а не с джобовете си.“, завършва земеделецът. 

Не само земеделци се включиха в протеста. Много жители на с. Неофит Рилски подкрепиха земеделците със знамена, свирки и плакати.   „Ние защитаваме правото си на чиста природа, на чиста земя и на биологичното равновесие в тази уникална екосистема. Много от нас избягаха от големия град и се заселиха тук именно заради тази чистота и спокойствие.   Няма да се съгласим и ще направим всичко, за да ги запазим за децата си.“, споделя   Стефан Стефанов от с. Ветрино, като категорично добавяи, че говори от името на много хора. „Нека управляващите знаят, че   ще ги държим отговорни за решенията! Светът е отворено място и най-бързо пътува информацията. Цяла Европа стачкува и се разкъсва от протести сруещу земеделските политики на ЕвВросъюза. Нас ни успиват и ни готвят съдбата на боклукчджийската кофа на континента. Няма да им се получи! Не си даваме земята!“, скандираха младите хора от община Ветрино, докато се разхождаха и пресичаха пътното платно, блокирайки движението за кратко. 

И във Вълчи дол, и във Ветрино шествието на земеделците мина под одобрителните погледи и жестовете на подкрепа от страна на минувачи и шофьори. Никой от шофьорите, на които им се наложи да изчакат краткото блокиране на движението, не прояви нетърпение или гняв. 

ДНЕС ВЕЧЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ДА ОДОБРЯВАМЕ. НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ДА ПРИСЪСТВАМЕ. ДНЕС ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВАМЕ!

При цялата тази добронамереност и търпение на местните жители, хората на „Добротич уинд“ са стартирали процедурата в РИОСВ – Варна.   Те тихо и упорито бързат да надиплят документи и разрешителни още преди да е съставен следващият кабинет. Служебното правителство уж няма партийна принадлежност. Утре може и да не е вече тук. Няма и да носят отговорност за взетите решения... В петък, 31 март, изтича срокът за предявяване становища и възражения пред РИОСВ – Варна. Всеки жител на община Вълчи дол или Ветрино, или земеделец може да напише своите възражения и да ги внесе през кметството по местоживеене до   РИОСВ – Варна, или направо в инспекцията, може и по електронен път. 

Идват поредните политически избори... Днес тук напомнямеа за изборите, които правим всеки ден. Те са важни. Точно както постоянството, търпението, вярата, че заедно можем всичко.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД