Как да отгледаме зеленчуци за трапезата през студените месеци

Ако разполагате с оранжерия, която е неотопляема, въобще не е късно да започнете със следните растения:

За много хора краят на есента е моментът, в който сезоните, подходящи за производство на зеленчуци в домашни условия, са приключили. Почти всеки си представя, че ако човек иска да отгледа зеленчуци в момента и оттук нататък, това означава много разходи, най-вече свързани с отопление.

Искаме да споделим с вас, че това съвсем не е така и всеки, който изчете написаното докрай, ще придобие обща представа какво и как може да отгледа.

Има много видове зеленчуци (най-вече листни и кореноплодни), които са напълно подходящи за отглеждане дори през зимните месеци, така че те могат да присъстват на трапезата на всяко едно семейство, и то откъснати директно от градината.

Ако разполагате с оранжерия, която е неотопляема, въобще не е късно да започнете със следните растения:

  • Спанак – използвайте форми за разсад със 150 гнезда, като сложите по една семка във всяко едно от тях. След като растенията развият добър корен, можете да ги преместите за постоянно в оранжерията или навън. Ще се учудите колко бързо ще започнете да берете от него.
  • Къдраво зеле – за него се отнася абсолютно същото като при спанака. И двете издържат на температура под -10 градуса.
  • Зелена салата – изпълнете същите стъпки, но я засадете в оранжерия, ако искате да хапвате от нея преди Нова година.
  • Репички – засейте директно в оранжерията и ще им се наслаждавате след около 40-50 дни.
  • Магданоз – изберете същата форма за разсади, но сложете по 4-5 семки в нея. След като го сложите в оранжерията, ще берете до късна пролет.
  • Кориандър – също като магданоза.
  • Зелен лук – направете си разсад по метода на магданоза или директно сложете глава тип „балучка“ и ще имате зелен лук след 40 дни в оранжерията.
  • Зелен чесън – едра скилидка чесън директно в земята, отново в оранжерията.

Веднага след като изпразните лехата, сложете същите растения на тяхното място. Не се притеснявайте колко е студено.

вижте тук - Храна от село

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД