Не БИО, а натурално производство!

Всеки един от нас може да избере да подкрепя хората, които вършат нещата по правилния начин.

Всеки един от нас може да избере да подкрепя хората, които вършат нещата по правилния начин. И ако го прави с всеки свой избор, то няма да имаме нужда да се борим с корпорациите, които лишават децата ни от възможността да познават света такъв, какъвто трябва да бъде. 

Като продължение от предишния брой, в който ви запознахме с градините на “Храна от село” в село Неофит Рилски, ви представяме поредните полезни практики на стопанството.

Опрашване

По-голямата част от растенията се нуждаят от опрашване, за да се образува плод. Този процес се извършва по естествен начин от вятъра и насекомите. Най-активните опрашители са пчелите, чиито живот е посветен на това да събира нектар и за тази цел тя посещава много на брой цветове. Едно растение, опрашено по естествен метод, расте напълно нормално и тази част от пъзела на безпроблемното развитие е сложена. Заради системните грешни практики на фермерите отдавна им се налага да използват химикали, за да убиват вредителите, които убиват техните болни растения. Но не умират само те, а заедно с тях и голяма част от насекомите, нужни за опрашването. Намереното решение от агроиндустрията са изкуствените опрашители или растителни хормони, които видоизменят структурата на цветчето като деформират някои негови части. Тези елементи стават по-големи и по този начин се увеличава шансът върху тях да попадне полен от друго растение. Но с хормонално повлияната промяна не закъсняват и набезите на насекомите и микроорганизмите, които отчитат понижената имунна активност на растението. Както следва, започват поредица от третирания, за да се предпази реколтата от нападенията. Ето как се заформя един омагьосан кръг, който води до задълбочаване на проблемите. В градините на “Храна от село”, в които се изпълняват всички правилни практики, има малки кошери с пчели в оранжериите, които необезпокоявано вършат онова, за което природата ги е създала. Те не само се грижат за опрашването, но също така и живеят там. Нещата се изпълняват така, че растенията да се развиват здрави и без нужда от химическа защита.

 

Поливане

Поливането на растенията е елемент, който също заслужава изключително внимание. В средата на ХХ-ти век водата за поливните нужди се е пускала от реки или язовири, откъдето се е отбивала към бостаните и други земи, които са имали нужда от напояване. По този начин водата, която е идвала по тях, е била със същата температура като тази на почвата, в която са се намирали растенията. В сегашните ферми за отглеждане на зеленчуци поливните инсталации са захранвани от сондажи и кладенци, от които се източва вода със сравнително по-ниска температура - между 2 и 12 градуса. В повечето случаи през летния период температурата на водата е около 7-9 градуса. Ако се полива по средата на деня, температурата на горните пластове на почвата могат да достигнат до 25, дори до 30 градуса. Този температурен шок на растенията тотално ще наруши естествените им функции за дълъг период от време и ще има своето отражение върху тяхното здраве. По-добрата възможност в някои отношения, но не толкова в други, е да се полива късно, след като слънцето е залязло. Почвата ще бъде по-охладена отколкото през деня и ще понижи температурата си до тази на водата, с която поливаме, а поради липсата на слънце корените на растенията ще прекарат цяла нощ в тази изстудена земя. Техните физиологични функции ще бъдат забавени и естествените им защити свалени, при което те стават привлекателен обект за неприятелите. Почвата също така ще остане много дълго време мокра на най-повърхностния слой, което не е препоръчително, защото при постоянно и често намокряне на горния пласт започват да се развиват спори на гъбички, които се пренасят по листата на растенията и са известни под наименованието мана. Тогава със сигурност започва използването на химически препарати за опазване на растението. Третият и най-препоръчван вариант е поливането рано сутринта. Тогава почвата е с най-ниска температура, а слънцето ще я затопли само след няколко часа. Температурата на водата отново е понижена до тази на водата и по този начин се сваля нормалната температура на земята с повече от 10 градуса, което отново не е препоръчителен ефект. Дори и само за няколко часа, това не е процес, който е в помощ на растенията. Тези няколко часа са достатъчни растението да бъде нападнато или заразено с вирус. В стопанството на “Храна от село” е изградено езеро, в което се събира водата от сондажите и кладенците. На около 1 метър над нивото на водата е изградена метална конструкция, която е покрита с черно покривало - по този начин горните слоеве на водата се стоплят много лесно, дори и през студените месеци, а също така пази водата от попадане на листа в поливната система. Щом нивото на водата спадне само с няколко сантиметра, то веднага започва да се пълни в най-дълбоката част на езерото. Причината е, че за нуждите на напояването, водата се засмуква винаги от най-горния слой, където е най-топла. Тази, която се пълни в най-долната част, има време да се затопли и да се качи по естествен ред най-отгоре. Така съвсем спокойно се използват ранните утрини за поливане, защото няма никакъв температурен шок за растенията. Производителите не виждат смисъл в изграждането на такива съоръжения заради цената за изграждане и заради разходите за електричество за повторно изпомпване от езерото. Но ако целите на градинаря са да храни хората с чиста продукция, то такова съоръжение определено си заслужава вложените средства.

И не на последно място, създателите на стопанството имат мисия - да учат и стимулират млади хора да създават собствени градини, за да може най-високо качествените храни да достигат до хората, които ги ценят! Всеки желаещ да попие знания и умения, а също така и работещи практики, да обмени опит или просто да се наслади на тези прекрасни градини е добре дошъл и желан гост в оранжериите на “Храна от село”!

Нужно е повече хора да си дадат равносметка какви са резултатите от собствените ни действия. Земя, неспособна да произвежда храна. Изчезнали или намалени до крайност видове, толкова важни в симбиозата между растения и животни. Хранителни продукти, отглеждани през призмата на печалбите, крайно недостатъчни да захранят нашите тела с необходимите минерали и витамини, за да живеем пълноценно. Болни хора и поколения, болни деца.

Приканваме всеки един човек да подкрепя такива производители като стопанството за натурални храни на “Храна от село”, защото това е единственият път към по-доброто утре!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД