Кой път да поема?

В света съществуват няколко базови начина да се реализират печалби.

Терминът „скок на вярата“ се използва, за да обозначи предприемането на действия, без да има достатъчно информация, която да задоволи потребността от яснота, увереност и сигурност, които са сред ключовите причини да се гарантира спокойствие по посока на подетите стъпки. Интересно е да се знае, че всеки човек има изключително ограничен достъп до информация във всяка една сфера от живота, поради което в ежедневието постоянно ни се налага да предприемаме „скокове на вярата“, за да можем да се придвижваме напред към постигането на своите цели и желания. Вселената е необятна, а чрез науката се прави недоловим опит да си обясним света и случващото се в него, като единственото, което научаваме с всяко следващо откритие, е колко много още не знаем и не разбираме. Ето защо в човешката ни природа е заложен принципът на „скока на вярата“, който ни дава способността да правим крачки и да постигаме резултати, без да имаме така жадуваната сигурност. В настоящата статия ще споделим как може да използваме този принцип за предприемане на правилни действия за постигане на успешни резултати и ще се научим да различаваме в кои случаи тези действия са направо наивни, спекулативни, хазартни, лековерни или дори в пряка злоупотреба към трети лица.

Способността ни да възприемаме и разбираме е пряко свързана с наличието на опит, който може да придобием чрез извършването на действия. Ето защо вникването в дълбочина във всяка една материя, включително финансите и инвестирането, може да стане единствено чрез активни действия по посока установяването на процесите и принципите, които влияят на дадените направления.

В последните столетия науката успешно е доказала квантовия принцип, върху който е изградена Вселената, и по-конкретно тази особеност на сътворението, за която се установява, че наблюдателят е този, който създава и променя реалността, въпреки че не влияе пряко на самите процеси, с изключение на факта, че просто ги наблюдава. Когато пренесем този принцип в сферата на финансите и инвестициите, установяваме, че нашата реалност е в пряка зависимост от това как ние възприемаме света и възможностите да спечелим в него.

В света съществуват няколко базови начина да се реализират печалби. Единият е свързан с възможността човек да се облагодетелства за сметка на другите чрез злоупотреба или кражба. В този сценарий по-силният и/или по-хитър участник на пазара успява да спечели за сметка на наивността, лековерието или липсата на информация у част от другите участници. Това може да се види в много сфери от икономиката и не е нужно да бъде показвано с конкретни примери. Изграденият вълчи нрав при определен човек е естествена последица от избори, които обстоятелствата, миналото и средата са го подтикнали да направи, като основната плоскост, върху която е изграден светът на един такъв човек, е, че хората се делят единствено на тарикати и балъци. С други думи, ако самият човек не избере да бъде тарикат, то той ще се превърне в балъка, от когото другите тарикати биха се възползвали. Логично е да се смята, че при този мисловен модел ще бъдем свидетели на всякакви прояви на тарикатлък и липса на толерантност, които в малък мащаб се проявяват в ежедневните действия и поведение – нахалство, лицемерие или възползване. В голям мащаб те способстват за изграждането на хищнически икономически структури, които модерният капитализъм и утвърденият политически лобизъм чрез елита успешно прикриват зад невинни концепции като демокрацията, законността, сигурността, свободата на словото и дори човешките права.

Ето как хората създават реалност, която поражда мислещи по същия начин – в нея конкуренцията за печалбата постоянно нараства, а битката става все по-кървава. Така светът се изпълва с все повече тарикати и на вече съществуващите управници им се налага да измислят все по-сложни системи, чрез които да затрудняват останалите и да ги забавят по пътя им нагоре. Разбира се, в такава система са неминуеми конфликтите, войните и бедността, защото в свят на хищници е нормално светът да е бойна арена за надмощие, където обикновеният човек винаги е косвена жертва.

Въпреки всичко свободният дух и правото на свободен избор са заложени в същността на всеки човек, а малодушието е очевидният избор на слабите, които разделят света на тарикати и балъци. Този избор се прави единствено поради причината, че към настоящия момент слабите нямат силата да бъдат в позицията на тарикатите, защото не са достатъчно силни.

От другата страна са хората, които искат да поемат инициатива, без да се превръщат в хищници и тарикати. За съжаление по-голямата част от тях биват въвлечени в настоящия консуматорски модел на съществуване, който им се предоставя от вълчите господари и който ангажира тяхното внимание в безкраен лабиринт от разнообразни пътища, водещи доникъде. Печалбата в тази обречена система става възможна само на базата на спекулация или хазарт, като тези, които успяват да постигнат успешни резултати по този начин, не успяват да ги задържат дългосрочно, а малцината, които все пак успяват да го направят и да счупят тази обречена реалност, биват или „посребрени“, или в краен случай приобщени към елита на силните само за да затвърдят и подхранят съществуващото статукво. Това е и причината за бурното развитие на консуматорството и хазарта през последното столетие, това е и отговорът на въпроса защо настоящата финансова система е изградена предимно от спекулативни инструменти, предоставящи възможност единствено за ограничена и контролирана печалба подобно на ротативката, която е предварително програмирана за размера на печалбите, които да отпуска, така че казиното винаги да е „на плюс“.

Всичко това доказва, че единственият ефективен и правилен начин за печалба е свързан с допринасянето и създаването на полезност. Хората, работещи по този модел, създават реалност, в която техните съмишленици започват да мислят за общото благо и са насочени към сътворяване на свят, изпълнен с ползи и подкрепа. Взаимодействието на хората, които действат в тази посока, подпомага постоянното увеличаване на печалбите и ефективността от парите, вложени в подобна система. Разбира се, подобен модел на работа и взаимоотношения трудно може да бъде възприет от хора, които гледат на света през призмата на хищничеството, както и от тези, които се опитват да спекулират и печелят за сметка на останалите. Те се опитват да бъдат по-бързи, по-умни или по-успешни, без да създават много шум, и да минат под радарите на управляващия елит, който е зает да пази статуквото.

Именно с навлизането в тази нова реалност чрез „скока на вярата“ всеки човек е в състояние да прогледне и да излезе от съвременния хищнически свят, за да се докосне до свят на благоденствие, благополучие и допринасяне. Естествено, една такава стъпка изисква определена психическа сила, която често не е налична, тъй като медийната пропаганда се грижи ежедневно и ежеминутно за изсмукването на всяка частица свободна воля от обикновения човек. Целта е да го превърне в безмозъчен и безволеви биологичен материал, служещ за запазване на системата по начина, по който тя вече работи, без значение, че в тази система над 99% от хората живеят мизерно и нещастно.

Ето защо Исторически парк и община Ветрино са толкова сериозен трън в очите на политици и управници, тъй като рушат заблудата, налагана на простолюдието, че едва ли не съдбата ни не е в нашите ръце. Именно общността, която вече толкова години бива изграждана, за да възвърне ВЕЛИЧИЕ-то на нашата държава и човечеството като цяло, е един от малкото живи примери от реалността, които могат да вдъхнат нужната вяра и надежда у обикновения човек така, че той да може да осъществи живота, който истински заслужава и би могъл да сътвори.

За навлизането в тази реалност е необходимо единствено да бъдат предприети малки стъпки и действия, които създават различен опит у хората, избрали този смислен път. Това могат да бъдат действия на подкрепа, свързана с доброволчески инициативи, посещение на едноименния атракцион или пък включване в някои от инициативите и проектите, които продължават да се развиват неуморно през всичките тези години. А защо не и съдействие по отношение на предстоящите местни избори в подкрепа на действащите за общото благо хора. Не трябва да забравяме, че всички ние сме тук на земята за кратко и имаме отговорност да оставим след себе си по-добро място за поколенията след нас, което може да стане само когато действаме заедно в името на общото. Включи се и ти! Бъди един от нас! Нека заедно възвърнем ВЕЛИЧИЕ-то на България и да създадем бъдещето, което нашите деца и внуци заслужават!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД