ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ХРАМА ,,СВЕТА ПЕТКА'' в село Средно село, Община Ветрино

За да разберем повече за исто­рията на този храм, както и какво е причинило упадъкът му, се свър­захме с баба Иванка, която от 85 години живее в селото.

Малко хора си спомнят, че връзката ни с Бог е само и единствено наш ангажимент, а не на държавата. Научени да чакаме друг да ни оправи и с времето изгубихме вярата си, което се отрази на броя свещеници и състоянието на повечето църкви в люлката на Православието-България. Състоянието на църквите е отражение на вярата на хората в Бог. Загубата на вяра води и до без­смислие в живота. Няма пари, власт и известност, които да го запълнят. Време е да започнем да се грижим за нашите храмове и да учим себе си и децата на вяра в Бог.

Фондация „Въздигане" е наци­онална фондация и има цел да обединява хората в каузи за съхранение на българската вяра, дух и култура. Със съдействието на за­грижените жители на общината, местния свещеник, кмета на селото Красимир Гочев, Исторически парк и благословията на Варненски и Великопреславски митрополит стартира кампания за възста­новяването на храма „Света Петка" в село Средно село, община Ветрино! 

За да разберем повече за исто­рията на този храм, както и какво е причинило упадъкът му, се свър­захме с баба Иванка, която от 85 години живее в селото. Кръстена, венчана и един от най-възрастният жител на селото, както и свидетел на построяването на храма, тя не може да си представи живот извън родното й място, защото сърцето и принадлежи С любов и умиление баба Иванка ни разказа, как преди много години тук е имало друга черква, която е била построена в близост до училището - китна, с две малки сгради, но с течение на времето тя запада и бива разграбена. Самата баба Иванка не е била родена тогава, но разказите на нейната баба пазят жив спомена за тогавашната черква. 

След разграбването на храма, местният жител дядо Иван -изключително вярващ човек, бил покосен от разграбването и разру­хата на храма. Той решава да построи нова черквата „Света Петка". Събира съмишленици от местните жители и със свещената кауза на вярата се зарича да построи черквата каквото и да му струва това. Тогава времената били трудни, но хората - единни. Без да знае как и с какво, но воден от вярата си в Бога, дядо Иван вдъхновил местните жители да помагат кой, както и с каквото може. Едни носели цимент, други -тухли, трети - дървен материал, камъни... Имало много хора, които разполагали само със своя труд и майсторлък и тях дарили в служба на Бога и народа. С общи усилия, желание и ВЯРА, местните жители успяват да завършат стро­ежа за няколко години. Черквата „Света Петка" е завършена между 1850 г. и 1860 г. Конкретните дати на започване и завършване на градежа за съжаление не могат да бъдат цитирани. 

След завършването й, баба Иванка разказва, че отвътре била като че човек е в небесния рай - по стените й -неописуемо красиви Божи рисунки, окичена с икони на светци, а най-красив бил дървеният иконостас, разположен точно под куполната камбанария. Зад него се извивало високо и масивно дървено стълбище, което водело право до камбанарията, откъдето хората в цялото населено място, дори и отвъд, били известя­вани за всекидневните богослужения и други религиозни събития.

Упадък на черквата

Храмът „Света Петка” е функционирал почти до края на 80-те години на XX век. Първоначално покривът започнал да се руши, като, както всяко нещо с времето, имал нужда от своята поддръжка. Скоро се появяват и последствията - започнало да загнива дървеното стълбище, по което се е стигало до камбанарията. С цел да се предпазят църковните служители, но да продължи функционирането си, над стогодишната камбана е била свалена долу, в двора на самата черква и поставена върху два салкъма. За съжаление, проблемите не спират до тук. Не се минало много време и камбаната била открадната от двора на черквата. Впоследствие стълбището изцяло се сринало и с цел да се запази и съхрани, църковното имущество, заедно с иконите, свещниците и дървения иконостас били пренесени в град Вълчи Дол за съхранение.

Останки от храма „Света Петка“

В двора на черквата почиват тленните останки на човека, по чиято воля и с чиито усилия е бил съграден храма - паметна плоча на дядо Иван.

Пред самата черква и до ден днешен е запазена и плочата, издигната в памет на загиналите жители на Средно село във войната от 1912 до 1917 г. 

Храмът разполага с около 30 дка църковна обработваема земеделска земя, рентата от която, за съжаление,  не отиват за поддръжка на  черквата „Света Петка”, но биха покривали част от разходите за неговата под-дръжка. За възстановяването на храма са необходими доста повече средства. Затова се издирват всички земи - собственост на черквата, за да се улесни набирането на средства за възстановяването на този древен  храм.

Предишни отпити за възстановяване на храма

Преди стартирането на кампанията по събиране на средства за храма „Света Петка” от Фондация „Въздигане” е имало и други хора, които са се интересували от това, какво  може да се направи за нейното възстановяване. Но това са били единични опити на отделни хора, които не са постигнали резултат. За успеха на едно такова добро и богоугодно дело са нужни задружни усилия и вяра в успеха.

През 2004-2005 година са отпуснати средства по европейска програма за ремонт на покрива в размер на 35 000 лв. В продължение на седмица е доставян дървен мате-риал за този ремонт, който за една вечер изчезва безследно.

Храмът „Света Петка“ заслужава по-добра съдба


Данни за набиране на средства. Черквата ще бъде възстановена  в първоначалния й вид, ще запази уникалните си каменни двуметрови основи и ще бъде укрепена външно, след което ще се започне със същинската част на нейната реконструкция.

Много от местните хора, а и не само, започнаха живо да се интересуват как биха могли да помогнат и допринесат с дарение за възстановяването на храма, след като Фондация „Въздигане“ стартира активна кампания за набиране на средства.

Вярваме, че следвайки Кубратовият завет, че „Заедно можем всичко”, ще възстановим храма „Света Петка” с общи усилия и на ползу роду.

Можете да се включите и вие, като дарите посилна за вас сума по сметка:

BG91STSA93000022207475 фондация „Въздигане”

основание: Храм „Света Петка” в Средно село

https://vazdigane.bg/Campaign/Details/18

 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД