Не можеш да бъдеш вдъхновение за друг, ако сам не си повярвал в нещо с цялото си същество

Смелите обикновено увличат. Те са фар и светлина, които другите охотно следват, защото думите са винаги по-убедителни от действията.

Преди време ви разказахме за Чавдар Мутафов от град Русе, който в търсене на смисъл и себеподобни хора, се премести във Варна. Достойни за уважение са усилията, които карат един човек да напусне родния си град и да отиде на непознато място, сред непознати хора, където да започне всичко отначало. Животът рядко е като бял лист, но младостта предлага много възможности да изтриеш всичко и да започнеш отначало. Пречка за това често се оказват властта на навика или липсата на смелост. Но да се върнем на Чавдар. След преместването му във Варна, той е привлечен от философията на проекта “Исторически парк” и се премества да живее в село Неофит Рилски. 

Смелите обикновено увличат. Те са фар и светлина, които другите охотно следват, защото думите са винаги по-убедителни от действията. Не можеш да бъдеш вдъхновение за друг, ако сам не си повярвал в нещо с цялото си същество. Когато това се случи, се превръщаш в магнит. Ставаш, лидер, пример и всичко, което трябва да направят другите, е просто да те последват. 

Сред първите последвали го е неговата сестра. За да попие от атмосферата и за да провери какво е това, което така е увлякло брат ѝ, тя е поканена от Чавдар да остане в село Неофит Рилски през лятото. Скептична през първите дни, след първата седмица тя не иска да си тръгва. Логично е и майка му да се включи. Не след дълго тя идва, за да види какво е впечатлило до такава степен  децата й. По покана на сина си, майката Калина посещава Исторически парк и село Неофит Рилски. Думите й в края на деня са: “Не можех да повярвам, как може да съществува такова място! Толкова образовани млади хора на едно място. Хора, които се трудят и в които кипи живот, изпълнен със смисъл.  Винаги съм мечтала за това”! Посещението на Калина предизвиква жив интерес да следи новините от община Ветрино и Исторически парк в социалните мрежи. Вдъхновена за каузата, тя започва да търси начин да се включи и да помага.

Моника, сестрата на Чавдар е все още ученичка в Русе,но заедно с майка си пътуват всяка събота и неделя до община Ветрино, за да помагат и да се включват в доброволческите инициативи. Калина беше на тренировка по историческа фехтовка в Исторически парк, обиколи общината да раздава вестници на местните хора, част е от доброволните инициативи, а когато е в Русе раздава на приятелите си вестник “Красиво Ветрино”. Тя е меко казано въодушевена, че съществува издание, което разказва за хубавите новини в България. Когато я попитахме каква е причината, въпреки разстоянието, да идва всяка събота и неделя тук, нейният отговор беше: “Заради добрата кауза, в която са обединени толкова много хора, за по-добро бъдеще за нас и нашите деца и за да оставим нещо след нас. Искам да бъда част от това.”

Правилно предполагате - Чавдар, Мони и Калина са отново заедно,  мотивирани от нещо,в което още много хора намират смисъл. Чисти като тях, те вече не са просто семейство, те са съмишленици.

Истории като тази на Калина, Чавдар и Мони има много още. Те ще достигат до вас на страниците на вашия любим вестник. Неофит Рилски - Земята на свободните и община Ветрино са притегателна сила за всички търсещи хора! 

 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД