Началото на края

Може да се каже, че с неговото построяване се поставя началото на края на завършването на трансформацията на село Неофит Рилски в прекрасно ваканционно селище, което ще има всички удобства да посрещне много туристи. 

Преди много време започна трансформацията на село Неофит Рилски в единственото туристическо средновековно селище в света. За да се случи това, е необходим цялостен план по неговото изграждане като такова. Повечето хора насочиха поглед към къщите за гости, но други решиха да оправят централната част на селото и да осигурят нужните развлечения и удобства за посетителите. Първо беше завършена кухнята майка, която ще доставя храната на посетителите и на хората, които живеят тук. Сега на второ място идва така нареченият „мол“, в който ще има ресторант, информационен център, 8 стаи и един апартамент за настаняване, магазин за прясно изпечен хляб и пазар за натурални продукти. С неговото завършване всеки посетител ще има къде да седне да хапне сам или с приятели, ще могат да се организират групови събития, ще има и допълнително място за отсядане, както и място с допълнителни места за пренощуване, които и като преживяване, и като цена ще са различни от юртите, бъдещия къмпинг, къщите за гости или новостроящата се странноприемница. Може да се каже, че с неговото построяване се поставя началото на края на завършването на трансформацията на село Неофит Рилски в прекрасно ваканционно селище, което ще има всички удобства да посрещне много туристи. 

Също така „молът“ е и една от сградите, които ще помагат да се пресяват тарикатите от хората, които решават да създадат нещо хубаво. Видяхме, че през последните 30 години много курорти и градове бяха унищожени именно от тарикати, които решиха да се възползват от труда на хората, които преди тях са създали райски кътчета, и ги унищожиха с грозни сгради и постройки във всяка градинка. Намираха си оправдание с брътвежи за пазарна икономика и че всеки може да бъде свободен предприемач. Хората, които дълги години бяха работили в тези курорти, с тъга наблюдаваха тяхното унищожение, но нищо не можеха да направят, защото нямаше кой да мисли централно за тяхното развитие, мислеше се на парче. Административното управление на тези места мислеше мандатно и често се изкушаваше да взема пари под масата, за да разреши определени строежи. Така неусетно за 30 години нашите курорти станаха презастроени и неприветливи места. Това доведе и до спад на туризма в България. 

Ние сме намерили решение на този проблем и именно притежанието на ключовите сгради и услуги ни гарантира това. Създадена е система за достъпност на услугите, от които могат да се ползват само добросъвестните. Има организация, в която членуват всички собственици на големите центрове за развлечения и услуги в община Ветрино. Те издават клубни карти на всички свои членове и хора, които правят бизнес по правилата на общността. Бизнесите, които притежават тези карти, ще имат възможност да ги дават на своите клиенти и те да ползват 40% отстъпка при консумация в дадените места. Тук са включени храна от кухни майки, ресторанта, пазара за натурални продукти, пекарната за хляб, Исторически парк, фирмите за отдаване под наем на джипове, мотори и колелета, обществената пералня, централното озеленяване, ремонтните дейности и строителството, хижата в Доброплодно, стрелбищата в Девня и Доброплодно, спортните зали, отдаването под наем на тенти и градински маси и пейки, конна база, стрелбища за лъкове и средновековни забавления, различните фестивали и много други. Тези карти ще гарантират, че всички къщи в селото ще бъдат направени в средновековна стилистика без компромис в качеството, ще гарантират, че бизнесите ще дават средства за паркове, улици, гори и опазване на околната среда. Така село Неофит Рилски ще се превърне в първото селище на Балканския полуостров, където бизнесът отделя пари за мястото, а не за собствени развлечения, и можем да сме сигурни, че подобно място няма да има дори в Швейцария. Виждаме, че в момента има хора, които си мислят, че ще могат да заобиколят системата и да си направят по-евтина къща, която да отдават на туристите, но скоро ще разберат, че това е невъзможно. Благодарение на бизнеси като „мола“ тези хора няма да успеят тук. Когато дойде един човек и иска да отседне в такава къща, ще си зададе въпроса: „Защо да плащам 40% по-скъпо и да съм отседнал в къща, която е по-ниско качество, няма ли да ми е по-изгодно да отсядам в скъпа къща и да плащам услугите си на нормални цени“. Така ще му бъде и по-евтино, и по-удобно. Дори някой да иска да си купи такава къща, която е направена в разрез с мисълта за общото, ще остане плащането на 40% по-скъпи цени. Единственият начин да се премахне това неудобство е събарянето и построяването по правилен начин. Затова казваме, че довършваното на „мола“ поставя началото на края на реконструкцията на село Неофит Рилски и превръщането му в първото място, където работещите и допринасящите ще са доминиращ, а не потиснат вид. Очаквайте скорошно откриване на този събиращ хората ресторант!

 

 

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД