Великден – най-светлият празник за християнския свят

Денят започва с ритуално измиване със сапун, приготвен от предния ден.

На този ден християнската църква почита Възкресението на Божия син Исус Христос. Някои от традициите и обичаите на Великден произлизат от древността и са свързани с езически ритуали. Възкресение Христово се чества в продължение на три дни, а приготовленията за него започват по време на Страстната седмица. Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък до Велика събота, освен петък – Разпети  петък.

С особена символика е белязан Велики четвъртък, в който след като Юда предава Христос, е произнесена смъртната му присъда, потвърдена от Пилат Понтийски. Същата тази вечер след залез-слънце той е разпнат. 

Денят започва с ритуално измиване със сапун, приготвен от предния ден. На Велики четвъртък се завършва и почистването на къщата, символично се освобождаваме от негодувание и негативни мисли. Традицията повелява на този ден най-възрастната жена в семейството да боядиса великденските яйца. В миналото за багренето се приготвяли бои от различни растения: червеното се постигало с риган, зеленото – с коприва, оранжевото – със смрадлика, а жълтото – с орехова шума или ябълкови кори.

С първото боядисано червено яйце се натъркват бузите на децата, момите и младите булки, за да са здрави и запазени от всякакви злини. Поставяме го при домашната икона и го пазим цяла година, за да носи здраве и благополучие в дома.

Има и вярване, че самият Христос, разпънат на Кръста, бил замерван с яйца. Когато докосвали тялото му, те се превръщали в здрави, обагрени в червено яйца. Според друго предание, когато разпънали Христос на Кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го оцветила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено.

Това потвърждава, че според християнската традиция червените яйца символизират кръвта на Христос и неговите мъки за благото и спасението на всички хора.

И във фолклора яйцето е ключов образ – то се свързва със слънцето, с живота и с плодородието, предпазва от зли сили, с него се лекува и се развалят магии. От друга страна, червеният цвят, символизиращ пролятата кръв на Спасителя, в традиционната култура означава живот, енергия, жизнена сила и в същото време прогонва всичко лошо и опасно.

Екипът на „Красиво Ветрино“ ви пожелава светли и благословени празници, изпълнени с вяра, смирение и радост! 

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД