Грънчарска работилница

Заедно с нея зад грънчарското колело седна най-младият създател – бебе Вълчан, на 8 месеца! Спокойствието и опитът на Мария бяха истинска подкрепа за малкия участник и той успя да се докосне до глината, да изцапа ръчичките си и да се забавлява.

Човекът е богоподобен и е роден да бъде създател. У всеки един от нас има порив да създава и да твори, докато диша. И докато това е ясно, понякога нелесна се оказва задачата да се намери как този съзидателен дух да се прояви. В днешно време човешките същества трудно намират подходящи условия да изразят своята творческа същност, защото технологията замества човека в толкова много дейности, които в крайна сметка се оказват ограничения за него. От първостепенна важност е стимулирането на творческия импулс да се случи възможно най-рано в развитието на човека, за да го съпътства през целия му съзнателен живот. Ние в община Ветрино се стараем да подкрепяме творческото развитие на хората и се възползваме от всяка възможност, за да дадем шанс за изява на малки и големи. И с последната си инициатива направо уцелихме в десетката.

Тази седмица в читалището на село Неофит Рилски се организира грънчарска работилничка, на която посетителите се докоснаха до глината и чудесата, които могат да се правят с нея. Изкуството и занаятчийството са едни от най-мощните способи за умствено, творческо и креативно развитие на хората и особено на децата, които изследват света чрез ръцете си и физическия допир до обкръжаващата среда. Моделирането с глина стимулира нервните окончания по пръстите и фината моторика, а въображението, обемното и пространственото мислене направо препускат. Подобни дейности стимулират преживявания, чрез които човек се докосва до своята истинска същност и се потапя изцяло в насладата да твори с ръцете си. Цялата биохимия се променя у човек, който твори. Благодарение на занаятчийката Мария Енева, която по покана на жител на селото пристигна от град Троян, дузина деца успяха да седнат заедно с нея до грънчарското колело и да сътворят различни съдове – чаши, купички, кани и чинии. Невероятна гледка е да се види дете, притихнало да вае глинен съд на въртящото се грънчарско колело. Дузина деца потънаха в това преживяване. Атмосферата бе творческа и забавна, децата разговаряха живо помежду си и се надпреварваха кой ще нарисува най-красивата керамична фигурка – оцветяването е важна част от изработката на собствен глинен съд и стимулира по различен начин въображението. Момичета и момчета се смяха заедно, е, нацапаха се с глина и с темперни боички, а всичко, което създадоха през тези магични часове, беше отнесено вкъщи за гордост на техните родители. Направиха си и снимки заедно с родители и създатели за спомен, а усмивките на слизаха от лицата на присъстващите.

На това занимание беше подобрено и лично постижение на майсторката. Заедно с нея зад грънчарското колело седна най-младият създател – бебе Вълчан, на 8 месеца! Спокойствието и опитът на Мария бяха истинска подкрепа за малкия участник и той успя да се докосне до глината, да изцапа ръчичките си и да се забавлява.

В община Ветрино се развиват създатели, както се е случило и със самата Мария Енева. По нейни думи в родния й град Троян младите хора имат неголям избор – дали да започнат работа в сферата на туризма, или да се превърнат в занаятчии. Тя лично е избрала нелекия път на творчеството с глина, който следва вече над 15 години. Благодарна е за избора си и с радост твори и предава знанията си на всички желаещи. Именно по този начин успя да запали творческия огън у едно от децата. Голямата изненада беше Даниел Янков, последният участник за тази работилничка, който, за разлика от другите деца, смело моделира глината с ръце и без да чака особени насоки, грабваше моментално инструментите и просто твореше от сърце и душа. По думи на негови близки досега са имали трудности да открият занимания, които да грабнат интереса му, но на това събитие наистина си пролича искреното му вълнение и желание за работа с глината. Дори след зададен въпрос от Мария с какво иска да се занимава, като порасне голям, Даниел уверено и с искрящи очи посочи именно грънчарското колело. Това беше истински вълнуващ завършек на занятието. Завърши един изпълнен с творчество и усмивки ден, в който детските пръсти откриха нови усещания, въображението нарисува нови картини, телефоните бяха забравени и радостта беше споделена. Един от многото такива дни в община Ветрино – ден за съзидание и развитие.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД