Лятна история

Пет дни, изпълнени със забавления и много нови знания, по време на които родителите станаха свидетели на всичко, което се случваше

Втората смяна на нашите летни исторически лагери приключи на 11 август. Интересът към тях нараства и все повече родители записват своите деца. Участие в изминалия лагер взеха 44 малчугани на възраст между 7 и 13 години. За първи път част от групата бяха и деца, родени в България, но живеещи зад граница. Българи, следващи професионалната си реализация в чужбина, и такива, които наскоро са се прибрали в България, изпратиха при нас своите деца, за да ги заредят с вдъхновяваща доза от българската история, култура, красива природа, приключения и да им подарят нови приятелства.

Пет дни, изпълнени със забавления и много нови знания, по време на които родителите станаха свидетели на всичко, което се случваше. „Сякаш бяхме с вас по време на лагера“, споделиха някои от родителите през последния ден, вземайки децата си от парка. „Кога е следващата дата?”, питаха други. Самите деца пък искаха лагерът да продължи поне още пет дни, въпреки че останаха без мобилни устройства и имаше строги правила, които трябваше да спазват. Освен ежедневните занимания и образователните игри в Исторически парк и с. Неофит Рилски, програмата включваше и посещение на редица интересни за децата и допълващи основните занимания места. Заедно посетихме Музея на мозайките в гр. Девня, където разгледахме римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол (Marcianopolis). При археологическите разкопки тук са открити крепостни стени, некропол, църкви, жилищни и обществени постройки, украсени с великолепни мозайки. Предизвикателство, с което всички се справиха, беше и походът сред природата, включващ изкачване до красивата панорама на Петрич кале – ранновизантийска и средновековна българска крепост, намираща се източно от белославското село Разделна, област Варна. Разположена на висока каменна тераса над селото, крепостта изненада децата с вкопана в скалата стълба с дължина около 20 метра. Под надзора на ръководителите и в компактни групи, всички слязоха по стълбата, за да им се открие магическа гледка. Освен красивата природа на района, децата посетиха и друго село, където се запознаха с местен фермер, който им показа как се отглеждат животните и откъде всъщност идва млякото в магазина. Съвсем в познавателния дух на лагера посетихме и един от най-емблематичните археологически обекти в България. Около 5600 г. пр. Хр. неолитни земеделци от днешна Тракия напускат домовете си, преминават Стара планина и се заселват около солените извори край днешния град Провадия. Правят това заради непреодолимата необходимост от набавяне на жизненоважното за съществуването им вещество, което сега наричаме готварска сол и което поне няколко хилядолетия има ролята и на първите пари. Така новите заселници поставят началото на най-древния солодобивен център в Европа, при това с използвана и до днес технология – изпаряване на солената изворна вода в керамични съдове. Как точно става това – децата от нашия исторически лагер имаха възможност да научат на живо в Солницата в Провадия. 

Лагерните вечери край огъня бяха изпълнени с общуване, споделяне на емоции и забавления. Няма как да пропуснем и характера, който се изгражда по време на такъв лагер. Видяхме ярка трансформация на деца, които макар и за няколко дни, болезнено преживяват отделянето от своето семейство. С помощта на своите ръководители и новите си приятели те успяха да покажат, че са способни на самостоятелност, с която изненадаха дори своите родители. Истински герои! Огромен е интересът към новата ни програма за уикенд лагери с възможност за участие и на родители, която скоро ще обявим. Очаквайте!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД