Истински герои

Как тогава да се справим с този съвременен бич? Отговорът е лесен, но труден за изпълнение – с гражданско общество.

Само преди две седмици се разшумя за поредния случай на убийство от шофьор на младо момче и момиче. Огромна трагедия, която разтърси България. Момичето се връща от чужбина, защото е срещнало истинската си любов. Решава да се установи в родината и да допринася за живота тук. Родители, които са отгледали деца и се надяват на внуци, са почернени. Смисълът на техния живот е изчезнал. Загубени животи, почернени съдби, неродени българчета… и всичкото това, защото определени хора са загубили представа за правилата в света. Шофьори, които смятат себе си за център на вселената и разглеждат движещите се по улиците и тротоарите като кегли. 

Спомням си за трагедия, която се случи в град Горна Оряховица преди повече от 26 години. Синът на началника на полицията, пиян и дрогиран, уби жена на тротоара. Излязъл от колата, погледнал още топлия труп на убитата и като видял, че са дошли полицаи, им казал с лека усмивка: „Нищо не е станало, завивайте я да не я гледат хората, прибирайте я и да си ходим“. Той не смятал, че е извършил кой знае какво, а просто е убил жена, която не е трябвало да е точно там. Никаква съвест, никакви угризения, никакво разкаяние. Просто случай, който се е случил. За тези шофьори убийци човешкият живот е нищо. Емоциите и съдбите на хората са нещо, за което не трябва да се мисли. Случилото се е случило, нека купонът да върви. 

Преди известно време същото се случи на кръстовището до хотел „Хемус“, където загинаха две млади момичета, няколко години преди това по същия нелеп начин загина големият български журналист Милен Цветков. И това са само малка част от ежедневните случаи на убийства по българските пътища от пияни и дрогирани шофьори. 

Кой е виновен? Можем ли да ги спрем? Защо полицията не си върши работата? 

Това се все въпроси, които всеки здравомислещ човек си задава. Къде е полицията, когато тези хора кръстосват градовете и селата? Истината е, че вече в интернет има групи, които алармират за идващите полицаи, и шофьорите убийци имат време да се скрият и да намерят някакво оправдание. Ако не са хванати на място, те започват да се оправдават, че сега са се прибрали и набързо са дръпнали по едно. Полицаите са безсилни и спират да се мъчат да направят нещо, защото и тяхното време и ресурси са ограничени. 

Как тогава да се справим с този съвременен бич? Отговорът е лесен, но труден за изпълнение – с гражданско общество. Нужно е да има будни граждани, които да следят за шофьори убийци и когато засекат такива, да направят всичко възможно да ги спрат, докато дойде полиция и установи и санкционира нарушителя. Полицейските автомобили могат да бъдат забелязани, но гражданските – никога. Будните граждани могат да допълнят липсващото звено и да помогнат да се спре това масово убийство по българските пътища. 

На думи е лесно, но в действителния живот е трудно. Хората, които са убийци на пътя, е вероятно да са убийци и в ежедневния живот. Тези хора нямат добро възпитание, не са чели книги и не четат, ниско интелигентни са и не могат да мислят дългосрочно. По-скоро са по-близо до приматите, отколкото до хората, и когато решиш да им потърсиш отговорност за тяхното безотговорно поведение, е възможно да те нападнат, да извадят нож или пистолет, да нападнат твоите роднини или направо да очернят живота ти. Това води дотам, че обикновените хора отказват да поемат инициативата в своите ръце. Те стоят и се молят да се появи някой, който да има смелостта и решителността да се бори с нарушителите. Резултатите обаче показват, че досега в цяла България липсват такива. В цялата страна, освен… в село Неофит Рилски. От много години в това село тече борбата между пропадналите и доблестните хора. Решителността на вторите е огромна. Постоянството и смелостта на тези хора са пословични, затова могат да се нарекат съвременни герои. Всичко започна в далечната 2019 г. с откриването на Исторически парк. Този обект привлече друг тип хора, с друго мислене, различни от тези, които сме свикнали да наблюдаваме.

Паркът успя да привлече доблестните, смели и отговорни хора, които избират не да се скрият зад полицията или местната управа, а да действат и да предотвратят трагедията, вместо да се жалват след нея.

 През 2019 г. се постави началото на борбата с пияните, дрогираните и безразсъдните шофьори. Въпреки проблемите, които вестник „Капитал“ им създаде в тази посока (представи шофирането в нетрезво и дрогирано състояние като „ограничаване на правата на местните хора“), въпреки организираността на част от местните хора (които са свикнали да си правят каквото си искат под претекст, че те са на село и там всичко е позволено), стъпка по стъпка тези хора успяха да спрат процесите на разпад и да въдворят ред заедно с полицията в тази част на България. Техните усилия направиха село Неофит Рилски едно от най-спокойните места за живот в страната. По-важното е, че тази борба не спира, и случката от 22 май 2023 г. в село Неофит Рилски го доказва.

Будни граждани забелязват, че по улицата се движи кола с чужда регистрация и не успява да следва основната линия, а криволичи наляво-надясно. Човекът вътре е видимо пиян, но от известно време кръстосва селото с автомобил с чужди номера. Те решават да го попитат какво става, но той се мъчи да ги блъсне и да избяга. Това показва на смелите младежи, че нещо не е наред, и те успяват да попречат на пияния шофьор да убие някого на пътя. Съобщават бързо на полицията, която реагира светкавично, и се оказва, че са били прави. Човекът е с 2,27 промила алкохол в кръвта. Шофира неизправен автомобил и само бързата реакция на тези хора е спасила един или няколко човешки живота. Съвременните герои поставят чуждия живот пред своя и избират да решават проблемите с близките и роднините на пияния индивид, вместо да ходят на погребение на свой близък. Тяхната самоотвержена и смела работа помогна за пореден път в село Неофит Рилски хората да живеят и да се разхождат спокойно. 

Хубавият живот може да се постигне и защити само от смели и самоотвержени хора, които решават да управляват съдбата си, а не да бъдат жертви. Общността около Исторически парк е именно такава и това променя облика на един цял регион. Ще се радваме с нашия пример да заразим и други хора и да поемем управлението на съдбата си в нашите ръце. България винаги е раждала герои, ражда и сега, ще ражда и в бъдеще. За нас остава да ги открием и да ги следваме. Това е пътят към добрия живот!
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД