Уроци по родолюбие радват децата на България!

Учителите както в училище „Св. св. Кирил и Методий“, така и в детска градина „Звънче“ са изключително впечатлени от разчупения и лек за усвояване подход към децата.

Как се възпитава родолюбие? Как се преподава национална гордост? Едно е ясно – започва се отрано. Още в детството. Започва се с приказки, игри и преживяване. Историята лесно се запомня, когато в нея се преживее емоция. Децата са жадни за такива преживявания, чрез които неусетно получават знанието за своя корен и вдишват гордостта от своя произход. Това е една вълнуваща мисия  за активистите от Фондация „Въздигане“ – да провеждат уроци по родолюбие. Ето така неусетно се поражда обич в сърцата на българчетата. Само така можем да пробудим гордост и плам в сърцата на децата към Родината. Защото България е наша и ние трябва да я съхраним.

Чрез уроците по родолюбие постигаме именно учене чрез преживяване! 

На 24 февруари т.г. Фондация „Въздигане“ с подкрепата на Исторически парк проведе час по родинознание за децата от втори клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Монтана. Урокът се проведе съвместно с тяхната класна ръководителка Надежда Андреева, а темата беше „Назад към корените – съкровищата на траките“. Инициатор на събитието бе активистката Матилда Гогова. Само няколко дни по-късно в София (27 февруари) активистът на фондацията Иван Белчев проведе такъв урок по повод 3 март за децата от детска градина „Звънче“. 

„Урокът в Монтана включваше възстановка на тракийски песни и тракийски обред. Беше истинско приключение в света на нашите предци - траките, изпълнено с вълнуващи разкази, златни съкровища, подсладени с блага медовина и лимецов хляб.  Показахме на децата как са се обличали траките, с какво се са хранили, какви са били заниманията им, какви са оръжията им, наредихме електронен пъзел на най-старото тракийско съкровище открито по нашите земи, рисувахме тракийски съдове. Исторически парк подкрепи събитието, като предостави възстановените тракийски дрехи, съкровища и оръжия.  Децата се докоснаха до тях и имаха възможност да се облекат с дрехите. По време на урока се пренесохме хилядолетия назад със смели герои и магични ритуали. Беше едно пътуване във времето и истинско преживяване не само за тях, а и за учителите и родителите.Децата получиха подаръци от фондация “Въздигане”. Разделихме се  в очакване на следващата ни среща за пътуване с нашите прабългари.“, споделя Матилда.

„Урокът се проведе пред две групи от 50 деца под формата на беседа, с възможност на вземане на участие от децата. Разказахме им как България е паднала под турско робство, какъв е бил животът по това време и как България се е освободила. Децата имаха възможност да споделят какво знаят, на кои паметници са ходили и много ентусиазирано си поставиха за цел да помолят родителите им да ги заведат във Военноисторическия музей в София за Трети март. В края на беседата всяко дете имаше възможност да се докосне до възстановки на пушки, участвали в Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Всяко дете се научи как се държи пушка, усети колко тежи и какво е да я носиш и да се прицелваш с нея“, споделя Иван.

Учителите както в училище „Св. св. Кирил и Методий“, така и в детска градина „Звънче“ са изключително впечатлени от разчупения и лек за усвояване подход към децата. Най-хубавият начин за преподаване на децата е чрез преживяване, а какво по-хубаво и когато хората, които дават на децата това знание, го правят с обич към тях и към България. 

Благодарни сме на активистите Матилда Гогова и Иван Белчев за този заразяващ ентусиазъм, с който увличат децата!Очаквайте още много благотворителни инициативи от нас. Всеки, който желае да се включи, е добре дошъл!  Пишете ни на info@vazdigane.bg

 
 
Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД